Du kan klare det

I dag - på nyttårsdag - har  VG Nett en artikkel der noen er sitert på at det ikke er mulig å kutte røyken på nyttårsaften så du bør ikke gjøre det.
Dette er selvsagt tøv. Røyken kan kuttes når som helst og nyttårsaften er bedre enn andre fordi et nyttårsforsett kanskje er det eneste forsettet du setter deg i løpet av et år. Derfor blir det viktig å klare det, noe som gir motivasjon. Og motivasjon er det eneste som trengs.
I dag har jeg vært røykfri i ti år. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke sluttet før, når jeg tenker på hvor enkelt det var.

Men du bør ha forberedt deg på å slutte.

Jeg hadde sluttet mange ganger før. Grunnen til at jeg klarte det denne gangen og grunnen til at alle røykerne der ute kan klare det hvis de virkelig ønsker det , er at det finnes et par tankegrep som gjør underverker.

For det første: Du prøver ikke på å slutte å røyke. Det du gjør er å slutte med å ta den neste sigaretten. Hvis du har fokus på å slutte å røyke, har du "klart det" etter tre dager, tre uker, tre måneder og dermed senkes guarden og du tar "bare en" fordi det var så enkelt å slutte. Dermed er du på kjøret igjen, bare verre enn før.

Holder du fokus på at du ikke skal ta den neste sigaretten varer det evig. Jeg opplever selv i dag røykesug i gitte situasjoner. Da ringer det i klokker og blålysene blafrer inni hodet mitt. Alarm, alarm. Gå der i fra.
Ta en spasertur, gjør noe annet. Bli for all del ikke i en situasjon som frister til røyking.

De første to ukene skjer dette med ti minutters mellomrom. Etter to uker går det drastisk mye lenger mellom hver gang. Senere kan det gå år mellom hver gang. Men faren er alltid til stede. Men med et fortsatt fokus på å ikke ta den neste røyken er du røykfri før du vet ordet av det.

Ja, du vil legge på deg. Så mye som 15 prosent av kroppsvekten, hvis du ikke gjør noe spesielt, men det går av igjen etter en stund. Det smarteste er å koble røykeslutt sammen med redusert inntak av karbohydrater (Fedon-kosthold). Tygg gullrøtter og selleri i stedet for sjokolade. Druer er gull. 

Så la ingen fortelle deg at det ikke går. Selv er jeg i mye bedre form på 54 års dagen enn jeg var på 40 års dagen. Kroppens evne til å hente seg inn igjen er ett av naturens store undre.

Lykke til. Dette er din sjanse til å gi deg selv et skikkelig godt nyttår og mange gode nye etter det. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits