Giske vil bestemme alt

Det mest uspiselige med den såkalte rød-grønne regjeringen er dens totalt manglende evne til å tiltro det norske folket evner som setter dem i stand til å ordne opp i sine egne eventuelle problemer.
Et stjerneeksempel på dette er kulturminister Trond Giskes bekymring i dag i forbindelse med de fire store avisenes fusjonsplaner med Aftenposten.
Han frykter for journalistikken. Han er redd BT, Adressa og de andre blir for Oslo-styrt i sin vinkling. Han er redd det blir en annen journalistikk.
Som leser av Adresseavisen og andre, må Giske gjerne uttrykke seg om det som står i avisene, men er det bare meg som får litt frysninger og dårlige assosiasjoner når landets kulturminister gjør det? Å uttrykke bekymring som kulturminister er vanligvis et signal om fremtidig aksjon. Det er flere regimer vi ikke liker å sammenligne oss med der kulturmninistrene hadde mye å si over det som kom i avisene. Vi ønsker ikke et slikt.
Vi har regler for eierskap i dette landet og Medietilsynet er krystallklare i sin sak. Denne fusjonen er ikke mulig innenfor dagens regelverk fordi Schibsted er for store eiere. Men samtidig er de like klare på at dette er et problem som kan overkommes dersom Schibsted selger seg ned.
 Om de som bestemmer ønsker fusjonen er noe helt annet. Det vil vise seg.
Kan kulturministeren påvirke det journalistiske? Desverre kan han det. Både gjennom pressestøtten som de fleste av de avisene som fremdeles kommer ut på papir, nyter godt av, og momsfritaket de også velsignes med, tildeles mediehusene goder det kan stilles sterkere krav til.
Nettopp fordi han har sanksjonsmuligheter mot avisene bør han holde kjeft inntil han akter å gjøre noe. Det eneste han ideelt sett bør ha noe å si om i denne saken - som kulturminister - er om kravet til begrenset eierskap er for liberalt eller for strengt. Det er politikernes jobb. Å bestemme rammebetingelsene. Og å overlate detajene til detaljistene.

5 kommentarer

Lars

09.aug.2006 kl.12:54

Bra dere reagerer når politikerne legger seg oppi ting folk må få styre med selv. Litt dumt at dere i hovedsak kun bryr dere når det er dere selv det går ut over.

Jon Egil

09.aug.2006 kl.13:31

At Trond Giske er komunist bør ikke komme som noen overraskelse for noen.

T E

09.aug.2006 kl.14:08

Er lokalisering en del av rammebetingelser eller er det journalistisk styring? Jeg vil påstå at det er det siste. Det er jo ingen tvil om at hensikten med å plassere TV 2 i Bergen var å begrense den Oslo-sentralistiske vinklingen man finner i riksmedier.

Hadde ikke myndighetene satt en slik betingelse for TV 2, hadde ikke iBergen.no eksistert - eller det ville vært mye tyngre for deg Henrik å starte opp.

Og uten iBergen.no eller en Nettavisen-redaksjon i byen hadde dekningen av Bergen i Nettavisen vært på nivå med Aftenposten eller Dagsavisen.

Så jeg tror du selv er en del av - og nyter godt av - en slik politisk påvirkning av det journalistiske.

T E

09.aug.2006 kl.14:12

Forresten burde Giske bekymre seg mer om NRK, som han selv "eier", når det gjelder Oslo-vinklinger osv.

Det er bare å slå på Dagsrevyen på en tilfeldig dag, så får du masse lokalstoff fra Oslo + litt offisiell info fra departementene. Fra resten av landet er det stort sett bare kuriøse dyreinnslag og ingen hard news.

andreas

09.aug.2006 kl.15:31

Ja! Det er bare du som får frysninger av at politikere bryr seg om ekstreme eierkonsentrasjoner og ytringsfrihet!

Skriv en ny kommentar

hits