Naiviteten vår verste fiende

Terrorplanene som ble avslørt i London i går forteller oss at vi som sivilisasjon er i krig. Den vestlige verden er - for noen - en fiende som skal bekjempes gjennom frykt, terror, obstruering, børsfall og voldsom død.

Det som gjør oss ekstra sårbare er alt det våre fiende ikke er. Vi er teknologisk overlegen, vi er organisatorisk suveren, vi er effektive på en måte deres verden bare kan drømme om og vi er i stand til å bruke ressurser på en måte som kommer de aller fleste til gode.

Dette gir oss respekt. Og det er denne respekten som angripes. Og det gjøres fordi det blir oppfattet at vi har manglende respekt for deres idealer, tenkemåte, levemåte og dyktighet. I deres verden blir 11.september feiret som en stor bragd. At noen ved hjelp av playstation eller flyskoler klarte å koordinere et angrep på fire forsvarsløse flymannskap og styre flyene ned tre bygninger. Det er det største de har oppnådd så langt.
.
Vi feiret at vi landet mennesker på månen for snart 40 år siden.

Dette er i virkeligheten en kamp mellom middelalderen og den moderne tid. Det er ingen tvil om at vi kan forstyrres. Men 911, Madrid og London viser at vi reiser oss igjen. I løpet av denne eller neste uke kunne det ha dødd noen tusener av mennesker i det svære jombojets ble sprengt over havet eller over amerikanske storbyer. Det ville vært forferdelig,men vi ville reist oss fra det også.

Spekulantene ville tatt et midlertididg børsfall. CNN ville hatt noe å vise de neste ti dagene, men dette ene ville stått fast. Vår overlegenhet ville ha reist oss igjen.

Det er kun en ting som kan beseire oss i denne kampen. Det er vår egen naivitet. Hvis vi ikke innretter oss etter den virkeligheten vi aller lever i, at det er folk av vår egen nasjonalitet som er våre fiender, som er de utøvende terroristene, så kan det gå oss ille.

Til slutt ,når alle idoitangrep er forsøkt og de radikale islamist-fascistene blir latterliggjort nok ganger, vil de få fingrene i virkelig farlige saker. Vi vet det finnes primitive masseødeleggelsesvåpen tilgjengelig og vi vet at man ønsker å lage dem selv. Lar vår naivitet det skje kan det være ute med oss.

Det betyr visst lite eller ingenting for dem som skal til himmelen og møte Allah, og alle jomfruene men for oss som bare fikk dette ene livet og som synes  "jomfruene" her er helt okey, er det kjipe greier.

Det er fælt for en liberaler å innrømme det, men prisen vi betaler er et samfunn med en grad av overvåkning vi tidligere aldri kunne forestille oss. Det vil stille enorme krav til de som forvalter informasjonen. Men flertallet vil godta det og de av oss som ikke har gjort noe har lite å frykte.

I dag hever vi det slitte begeret til det britiske og det amerikanske etterretningsvesenet som  avdekket plottet . De kommer ikke til å bli arbeidsledige fremover.

Vår viktigste oppgave er å ikke gjøre jobben vanskeligere for dem.

4 kommentarer

Villmann

11.aug.2006 kl.12:29

Men vi VET jo ikke om dette var et faktisk forsøk på terror. Aksjonen kan likeså godt være fingert slik at myndighetene kan fortsette å legitimere overvåkingen av egen befolkning og en fortsatt utenlands energiimperialisme under påskuddet "kamp mot terror". Mye å tjene på det!

Christian

11.aug.2006 kl.13:38

Bare så synd at vår vestlige verden er så avhengig av oljen fra den primitive verdensdelen deres. Ellers så gleder jeg meg til 2010 når Freedom Tower skal stå ferdig på Ground Zero. Det kommer til å bli et glimrende eksempel på det som skrives her om at vår verden vil reise seg igjen, igjen og igjen...Drømmen er å komme dit på åpningen og feire i hele verdens hovedstad New York!

T E

11.aug.2006 kl.13:59

Løsningen er ikke mer overvåkning, mindre respekt for enkeltmennesket og innskrenkning av privatlivet. Løsningen er å endre vestlig politikk. Det er grunner til at noen prøver å lage bråk, og de siste årene har disse årsakene blitt flere og tydeligere, takket være overtrampene mot Midtøsten som har kommet fra Storbritannia og USA.

Godtar vi mer overvåkning, har de som tyr til vold og overgrep mot mennesker allerede vunnet en betydelig seier. Den vestlige verden er på vei til å bli et gjennomkontrollert samfunn hvor myndighetene kan gjøre hva som helst for å kue borgerne bare ved å nevne ordet "terror". Jeg er mer bekymret for kontrollen vår egen maktelite får med oss, enn for mulige islamske galninger. "1984" blekner snart i forhold til virkeligheten.

Etter denne kommentaren er det latterlig av Henrik å kalle seg liberaler. Dette er überkonservativ tankegang, på samme måten som Frp ikke er et liberalistisk parti lenger.

John Stuart Mill

11.aug.2006 kl.22:16

Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

Skriv en ny kommentar

hits