Svikeren Sæternes

Bengt Sæternes har hatt god lønn, han har fått utallige sjanser uten at målene har kommet. Han har hatt tillit. Brann har gjort det de har kunnet for ham som arbeidsgiver. Hvordan gjengjelder han det?
Jo, i alvorets absolutte time - Brann kunne lett gitt fra seg to livsviktige poeng mot Tromsø -så blir han kallet. "Bengt, du skal inn og avgjøre", slik spisser gjør. Det er det som er jobben deres. Men Bengt Sæternes er ikke som andre spisser.
Ikke vil han ta straffer, ikke vil han snakke med noen. Bengt Sæternes har nemlig glemt det viktigste med lag-spill. Lag staves L-ag. Ikke L-eg, som egersunderen tydeligvis tror. Eg i betydningen ego har ingenting i lag å gjøre og i Sæternes' tilfelle blir det ekstremt. Han bryr seg ikke om klubben, om supporterne som legger igjen hardt tjente penger som han kan ta ut i feite årslønner. Han bryr seg ikke om lidenskapen rundt seg. Han bryr seg bare om Bengt.

Historien iBergen.no offentliggjorde tirsdag , http://pub.tv2.no/nettavisen/ibergen/article1228124.ece ,om at Sæternes regelrett nektet å entre banen til tross for at han var skadefri og oppvarmet er en gyser som bør sende frysninger nedover ryggen på hans nye arbeidsgiver. Mens omgivelsene slåss for gullet som det ennå er mulighet for kan havne i Bergen, satt mutte Bengt og talte penger. Penger han kunne få av sin fremtidige arbeidsgiver.

Det er som om kirurgen skulle nekte å gå inn og sy igjen pasienten som allerede er åpnet, det er som om skuespilleren skulle spasere ut midt i Hamlet. Det er uhørt, det er umoralsk, det grenser til pengeutpressing og NISO og organisasjonen for Norsk Toppfotball burde vært på banen.

At spillere vil forlate klubber hører med til gamet. Spesielt når de nærmer seg Bosman-status. Det er deres lottogevinst. En falmende stjerne skal skvise de siste dråpene ut av såre muskler. Og hvilke dråper. Årslønner i megaklassen og bortimot skattefrie sign on fees, er det klubbene frister med.
Men det handler også om anstendighet. Så lenge du er under kontrakt med en arbeidsgiver og denne oppfører seg anstendig mot deg, så har du en plikt å oppføre deg tilbake.
Bengt Sæternes sin avskjed med Brann er et motbydelig, patetisk spark i ræven til den som har fødd deg.

At Brann har tidd stille om denne historien og nektet å bekrefte den i den mediestormen de har stått midt oppe i, taler til klubbens fordel. Historien forteller om hvilke såpeoperaer som utspiller seg bak rampelyset og som Mons Ivar Mjelde og Roald Bruun Hanssen må håndtere mer eller mindre daglig i sin omgang med oppblåste egoer og primadonnaer.

Heldigvis er ikke alle slik, men noen er vi rett og slett glad vi er kvitt. "Sæt-er-nes sviker Brann, sviker Brann" synger vi og gråter en skvett når vi tenker på Helge Haugen som det ikke var plass til.

Hvem av dem ville du hatt ved siden av deg i skyttergraven den dagen krigen brøt ut.
En som du kunne stole på. En som ville hoppet inn på banen om han hadde blitt bedt om det. En som ville dødd for det om nødvendig.
Eller en som ville talt penger og løpt. Den andre veien.

Det er godt mulig at det for gullsjansens del, var mer alvorlig for Brann at Helge Haugen forlot klubben enn at Bengt Sæternes gjorde det.

For min del håper jeg at han sklir  like mye på det danske gresset som han gjorde her. Målene i cupfinalen har jeg allerede visket ut. Jeg husker bare at Brann vant.

12 kommentarer

Liland

18.jul.2007 kl.09:47

Latterlig kommentar. Journalist?????

Morten

18.jul.2007 kl.09:50

Stemmer disse opplysningene om Bengt så er han en stor kø.. Håper noen hvisker det til ham ved en passende anledning. Til Bergen bør han aldri mer reise.
Å skulle være trener eller leder i idrettsveien har aldri vært lett. For min del øker respekten for Branns ledelse i takt med avsløringene. Det er tydelig at de får mye ufortjent dritt, og jeg er glad media vinkler dette mest mulig objektivt.
For min del er jeg ikke i tvil...Brann kommer styrket ut av dette på alle måter. Nå er tiden inne til støtte dem, evaluering gjennomføres når sesongen er over.
Støtt SKB!

geddi666

18.jul.2007 kl.10:19

Helt enig... No må de slutte å skrike om MIM`s avgang, se hva som ligger bak de forskjellige spiller avgangene istede... Sæternes svikter oss, Martin driter i laget å skal styre skuten sjøl og Huseklepp ble helt plutselig ALT for stor til Brann... Eneste dårlige som har skjedd i sommer er at Helge Haugen forsvant....

Tom

18.jul.2007 kl.10:48

Takk Henrik. Det er akkurat som om jeg skulle sagt det selv. Snakk om å svikte og oppføre seg som en idiot!

mads1

18.jul.2007 kl.10:54

Konge skrevet Henrik...
Sæternes må ryke og reise og vil aldri bli savnet.Cupfinale målene har vi glemt.
Helge Haugen vil alltid bli savnet og er velkommen tilbake hvor han hører hjemme...

18.jul.2007 kl.12:04

hmm.. Pleier egentlig kirurgen å sy igjen pasienten??

ollala

18.jul.2007 kl.15:31

Dette var saftige saker. Du bør ha dekning for det du skriver her...

Oddinho

18.jul.2007 kl.18:51

Hahaha... Dette er latterlig! Hadde Sæternes lest dette så tror jeg nok du hadde fått deg en støvel i ræven! Han har karakter og styrke, og han har gitt oss cup-gull nærmest på egenhånd. Jeg kommer aldri til å glemme den dagen! Hva har du å vise til selv? Et populistisk blikk på Brann, sett fra et puslete ståsted? Og den sutringen hjelper iallefall ikke Brann til seriegull...

en kvinnes refleksjon...

18.jul.2007 kl.23:00

Så du mener at det faktum at sentrale spiller ønsker å forlate Brann fortere enn svint ikke er et ledelsesproblem? Mener du virkelig det? Da har du ikke særlig innsikt i ledelse og teambygging...
Ethvert lag har noen som er late, noen som har spisse albuer, noen som er trauste travere, noen som har humørsvingninger osv. Men det er LEDEREN sin jobb å holde troppen samlet.
Mons Ivar Mjelde evner etter min mening ikke det. Om Sæthernes var innadvendt og virket vrang iblant, ok. At Andresen ikke har levd opp som spiller men utvilsomt er en dyktig kaptein og et LEDEREMNE er vel og noe de fleste har sett. Og akkurat der skal Mjelde ha honnør, han har latt Andresen få den frihet han tilsynelatende har trengt som kaptein.
Men at kaptein og sentrale spillere har vært rykende uenige med Mjelde sin manglende strategiske tenkning og taktikk det skinner gjennom. Og det er nettopp det som etter min mening har flytt til overflaten nå: oppbygget frustrasjon omkring dette.
Og prestasjonsmennesker tenker selvsagt på seg selv i tillegg til at de tenker på laget. Fotball er business, og det er karriere. Vi lever i 2007 godeste Henrik.. Du har vel hatt noen egotripper du og i din karriere?
Måten du skriver på minner meg om sinte gamle bergensdamer med paraply. "To the point" og engasjert, men lite reflektert.

Paddy Nielsen

19.jul.2007 kl.15:16

Der sa du det, Henrik.
Takk og farvel til Bengt "stokken" Sæternes. Du scorte ikke mer mål enn en som ALLTID fikk spille bør gjøre.
Og ettermælet ditt i Bergen er ikke veldig bra. For å si det forsiktig.
Meeeeen... Uansett.... Gullet SKAL hem :-)

salamander

20.jul.2007 kl.03:08

Skjønner ikke at dette er noe å lage en sak av. Sæternes er borte å ingen gråter vell for det. De siste 2 sesongene har folk klaget seg grønn over at han får spille mens det sitter ballkunstere som Miller, Huseklepp og Winters på benken.
Har foresten ingen tro på han ikke var skadet. Han tatt det roli på treningene hele uken i før Tromsø kampen. Det som kan ha skjedd er at Sæterne har nektet å spille fordi han mente at han ikke var spilleklar etter skaden, mens MIM mente det motsatte.
Uansett var det
en gledens dag i undertegnede sitt liv når nyheten om at BS var solgt og gleder meg like mye til høstsesongen som en Bjørn gjør til vinteren.

jvt,som har glemt bengts cup mål..:P

23.jul.2007 kl.15:58

jeg er enig med henrik...og han ga oss ikke cupgullet,den kampen hadde vi vunnet uansett,envær spiss ville klart å score de målene der...det er greit...han scorte 3 mål,men tenk hvist en annen spiss hadde vært på hannes plass den kampen,det hadde kansje ikke blitt 4-1 men kansje 2-1 eller 3-1 til brann...alle spillere kunne klart det på en god dag..og det var nettop det han hadde,en god dag...for han har jo ikke akkuratt imponert sånn ellers enn den kampen da...

Skriv en ny kommentar

hits