Sitt hjemme

I år skal jeg sitte hjemme. Jeg orker ikke mer.
I siviliserte land har de to, kanskje tre partier de kan stemme på og de stemmer på ett menneske. Ikke på en partiliste med en herlig blanding tomsinger og drittunger som en liten krets som kaller seg nominasjonsmøtet har valgt ut for oss å stemme på.
Jeg vet at dette vil skade det partiet jeg naturlig sympatiserer med, men dette er blitt en så viktig sak for meg at jeg håper at du gjør som jeg.
Jeg kommer ikke til å stemme igjen før et parti foreslår å endre loven slik at vi får valg i enkeltmannskretser. Bare på den måten kan vi rense den politiske arenaen for tomsinger og gærninger i skjønn forening.
Vi må finne et system som luker ut folk som foreslår å henge griselabber opp i lyktestolpene for å skremme muslimene vekk. Vi må finne et middel mot representanter som går til valg på at "Homsene må kastreres"
Vi må finne et middel mot den dårskapen som ga oss Bybanen i stedet for en tidsmessig og effektiv trafikkløsning for Bergen by.
Du skal ikke ha beveget deg mye blant politikkens og næringslivets ledende figurer for å skjønne hvor kapabiliteten og innsikten sitter. Forskjellen er skremmende. Der lederne av den suksessfulle delen av næringslivet er fokuserte og løsningsoreienterte opererer politikerne som tåkefyrster og hestehandlere. 
For å toppe det hele stiller SV f.eks med en ordførerkandidat på 20 år. 
Det er en hån mot velgerne. Det viser total mangel på evne til å skjønne hva som trengs.
Derfor. Gi oss valg i små kretser. For Bergen sin del vil det si rundt 4500 mennesker. På den måten skulle 250 000 mennesker klare å velge 67 representanter, eller hvor mange det nå er i bystyret.
Prøv å forestille deg de nærmeste 4500 menneskene rundt deg. Det kan være Bergen gamle sentrum eller det kan være 1/12 av Fyllingsdalen. Her skal du og dine naboer velge en representant til bystyret. Tror du det ville blitt menge griselabber eller homofbe pensjonister i bystyret da. Ville vi ha gått glipp av noe hvis gikk glipp av tomsingene. 
Det ville heller ikke blitt 20 år gamle ordførerkandidater fordi i mitt system ville folket hya bestemt,. ikke politikere som sitter i små grupper og nominerer kjente og kjære.
Takk, men nei takk. Kom tilbake når noen tar tak i den viktigste grunnen til at valgdeltagelsen denne gang vil gå under 50 prosent. 
Å sitte hjemme er et drastisk virkemiddel, men det vil raskt undergrave vårt politiske system på en slik måte at noen må ta fatt i det viktigste problemet vi har i forhold til demokratiet.  I øyeblikket vil ingen partier røre valgloven fordi den er grunnlaget for deres egen maktposisjon. Men - ingen kan leve med en valgdeltagelse under 50 prosent. Da må en spørre; hva er galt?
La oss få stemme på enkeltpersoner.  
Som de gjør i siviliserte land. 

7 kommentarer

Vidar N

10.sep.2007 kl.08:13

Så enig så enig!
De kaller det demokrati, men gir oss valget mellom pest eller kolera. De viktigste valgene er tatt lenge før velgerne slipper til (les: listene er laget).

Geir

10.sep.2007 kl.10:12

Det triste er at TV2Nettavisen lar en herlig blanding tomsinger og drittunger få spalteplass med dette tøvet.

Sivilisert

10.sep.2007 kl.14:48

Kan du ikke bare flytte til et av disse siviliserte landene du forherliger. Du var jo i USA en del år. Bergen var en bedre by å bo i da.
Så får du nå sitte i sofaen og surmule i kveld, til dere andre; godt valg!

eks- ibergen-leser

10.sep.2007 kl.15:01

La oss prise oss lykkelig for at Færevåg ikke stiller til valg. Han hadde gått rett inn der sammen med Husabø og de andre tomsingene. Flytt til USA, du. Der er jo Strom Thurmond valgt inn i senatet gang på gang. Og guvernøren i Minnesota er en kjent wrestler.
PS: 1/12 del av Fyllingsdalen? Tror du virkelig det bor 54.000 mennesker i Fyllingsdalen? Riktig svar er 28.000

Kaffekannen

10.sep.2007 kl.16:21

Det strider litt mot meg selv å være enig med deg Henrik, men i dag er jeg det.
Jeg har gjort ett virkelig hederlig forsøk på å velge det partiet som vil jobbe for meg og saken jeg oppfatter som viktig i mitt lokalmiljø(Fana bydel).
Samtidig bør listen være bestående av noenlunde oppegående mennesker med andre incentiver enn sitt eget beste.
Det finnes faktisk ikke.
Riktig nok oppfyller noen av partiene ett av kriteriene nevnt ovenfor, men de ryker på ett tredje kriterium.
Deres nasjonale politikk henger ikke på greip.
Så som du/dere skjønner, jeg finner ikke noe som helst jeg ønsker å stemme på.
I motsetning til artikkelens forfatter sitter jeg derimot ikke hjemme.
Jeg stemmer blankt.
Min mor lærte meg nemlig at hvis du ikke stemmer må du holde godt kjeft om politikk til etter neste valg og, i likhet med Henrik Færevåg, klarer jeg neppe å ti still om all dumheten som foregår i 2 hele år...

Vidar

10.sep.2007 kl.19:47

Ikke helt enig med deg. Det fine med fylkes og kommunevalgene er at det finnes blanke stemmer! Håper man heller bruker disse enn å bli sittende hjemme. Ved å stemme blankt viser man i alle fall at man er villig til å møte opp, men at listene politikerene serverer oss ikke holder mål.

helge

10.sep.2007 kl.20:05

hvorfor ikke selge øl på valgdagen? er dette sorgens dag? bytt ut hele regjeringen...

Skriv en ny kommentar

hits