Smarte velgere

Bergenserne kan gå med rak rygg etter valget.
De har sendt noen krystallklare meldinger til partiene som ikke er til å misforstå¨. Det ville vært uvirkelig om ikke den ryddejobben byrådet har gjort skulle belønnes. FrP belønnes også rikelig for den høvelighet de har vist i fire år med liten innflytelse i forhold til resultatet. FrP trengte en bli-voksen-periode og den har de nå lagt bak seg. I dag fremstår partiet som et reelt alternativ. Og en utfordrer til Høyre om hvem som skal være den konservative fanebæreren i konservative Bergen by.
Valgets tapere er ikke Arbeiderpartiet som har sin bastion. Men vi ser hvor skjør SV er. Å gå på en slik smell i et år der miljø har stått på agendaen som aldri før er et skrik fra velgerne om at; "dere stoler vi ikke på".
Forhåpentligvis ble de straffet for å sette opp en 20 år gammel ordførerkandidat, men mest av alt ble de lidende for det de har gjort i regjering, noe som ikke har noe med lokalvalget å gjøre.
SV har to fanesaker, skole og miljø. De fikk begge statsrådene som har blitt tvunget til å føre Arbeiderpartiets politikk.
Slik er det å være i posisjon. Makt koster. Spør Erna Solberg om hvordan det var å gå til valg på Bondevik-regjeringens ideer.
Selv satt jeg hjemme, noe som var en prøvelse. Men jeg godtar ikke den dumskapen nominasjonsprosessen produserer. Jeg kommer til å bruke betydelige krefter og ressurser på å prøve å skape en forståelse for viktigheten av valg i enmannskretser, både til lokale og nasjonale valg.
Dere kommer til å bli holdt underrettet.
Forrige gang jeg følte sterkt for noe politisk oppsto www.bilaksjonen.no som ble til en organisasjon med 30 000 medlemmer. For at det skal monne i denne saken må en ha enda flere. Og det er kanskje ikke mange nok som bryr seg. Vi får se.
Hva syes du om valget? Hva synes du om å  ha valg i enkeltmannskretser?

3 kommentarer

Per otto Romøren

11.sep.2007 kl.10:58

Hei Henrik.
For det første kjøper jeg ikke begrunnelsen din for å ikke stemme, selv om man er uenig med systemet/prosessen kan man ikke komme unna at det å stemme er er selve fundamentet i vårt demokarti. Når det er sagt er jeg enig at noe må gjøres både med nominasjonsprosessen og med selve valgsystemet. Tror ikke på valg i enletmannskretser, men forsøk med mer direkte valg er en spennende vei å gå. Venter spent på hva dine forslag vil være..
Hva med alle journalistkollegene dine i dag, de er jo vanligvis gode SVere, er det gravøl på Nøstet?

Geir

16.sep.2007 kl.23:53

Det finnes mange grunner til å sitte hjemme. Mistillitt til det demokratiske systemet og politikforakt er ikke noe nytt, men sjeldnere blandt journalister vil jeg tro.
Du begrunner mistillitten med partienes nominasjonsprosesser. En undervurt prosess som nok er det viktigste som skjer i partipolitikken, men har fint lite med valgdagen å gjøre.
Du etterlyser valg i enmannskretser. Det finnes ingen reell diskusjon rundt dette i Norge i dag. Og det har sine grunner. Men ikke fordi det kan diskuteres. Du nevner noen av fordelene, men et av følgende vil bli at våre stemmer mister innflytelse, i hvertfall de som taper. De blir ikke representert i det hele tatt slik det er ved proporsjonale valg. I teorien kan systemet føre til at halvpartene av stemmene ikke fører til representasjon, og det er definisjonen på udemokratisk. Vi har sperregrensen som et redskap for det du påpeker som feil i dagens system. I sin tur ville systemet ført til større politikerforakt (pga mangel på proporsjonalitet mellom stemmer og representasjon) og flere redaktører som sitter hjemme. Men på den annen side har man i enmannskretser muligheten til å stemme "mot alle". Tror mange ville benyttet seg av den muligheten.

Ole R

17.sep.2007 kl.09:50

Enmannskretser av den typen som foreslås vil i mine øyne ha liten eller ingen annen effekt enn dagens system.
I praksis vil det slik jeg ser det åpne for at enda mere lokale tullinger får mulighet til å stikke hodet frem, og faktisk få innflytelse.
Det er ofte slik at den som ble valgt til formann, var den som var så uheldig å reise seg for å åpne vinduet for å slippe ut tyggissen under nominasjonsmøtet........
Jeg har bodd i samme nabolag i 5 år, men har fortsatt ingen ide om mine nærmeste naboers beveggrunner, motivasjon, politiske meninger, religiøs overbevisning, ja selv ikke deres yrke eller hobby kjenner jeg til.
Ikke er jeg interressert i det heller.
Enda mindre vet jeg hvem som bor 4 kvartaler bortenfor, ikke vet jeg om de er norske, utenlandske, studenter på midlertidig opphold eller ulovlige innvandrere.
Ikke vet jeg om de går på dop eller jobber svart, ikke vet jeg om de banker kona eller knuller unger, og så skal jeg velge på en av dem???!!!
Ja jeg er enig i frustrasjonen over enkelt-kandidaters tullete, tøvete eller rett ut sinnsvake foslag og ideer, men i dagens ordning får vi iallefall mulighet til å bli fortalt om det, før vi går til valg, slik at vi kan stemme deretter, dvs stemme slik at vi unngår at slike elementer i realiteten slipper til.
Sånn sett er dagens system langt å foretrekke.
Forslaget om enmannskretser hvor man ikke har noen som helst form for kvalitetssikring på de personene som nomineres er det mest naive tullebukkforslaget jeg har hørt fra Henrik-kanten noensinne, og det sier kanskje litt det og.....

Skriv en ny kommentar

hits