Ja. du er stor nok for Bergen

44 års venting er over-
Gullet er kommet til B ergen.
Å snakke om noe annet er tøv. Den eneste måten dette Brann-laget ikke kan få gull på er om flyet til Ålesund - Gud forby - faller ned.
Glem 1963. 2007-laget kommer til å vinne serien med ti poeng når alt er opptalt. Brann har tatt steget opp og vinner på Rosenborgvis. Det som er interessant nå er hva som skjer neste år. I Branns 100 års seong. Den kan bli enda større. Med mesterliga og nye triumfer.
Azara Karadas er helt i nuet. Han steg opp da det holdt på å skjære seg. Men det er mange helter .
Det er ikke noe ubetydelig byggverk som er bygd på Brann Stadion de siste fem årene og i særdeleshet i de tre siste. Uanasett hvordan en ser på det kommer en tilbake til øyeblikket. Da Martin Andresen kom til Bergen. Gjennom Hardball sine penger  signaliserte Brann at det skulle spilles nettopp det, Hardball.
Ingen var lenger for stor til å komme til Bergen.
Men det kom noe mer enn en spiller. Det kom en fotballkyndig analytiker. En sparringpartner for en relativt fersk trener, en kaptein med stor K.
Martin er ikke en mann som står på gjerdet og kysser drakten foran hysteriske fans. Han er noe så sjeldent som en dannet fotballspiller som elsker spillet. Utfordringen. Knivingen. Suksessen.
Han hever seg tilsynelatende over det daglige maset og deltar kun i sirkuset på sine egne premisser.
Martin og jeg har et greit forhold. Det virker slik at jeg ringer i tide og utide. Martin velger noen få ganger å ta telefonen.
Forleden dag gjorde han det. Etter kun to ring.
- Har du fått svar nå, spurte  han
- På hva da? Jeg har jo ikke spurt om noe?
- Jo i sommer. Husker du ikke det? Du skrev: Er Martin stor nok for Bergen?
- Pokker, det hadde jeg glemt. Det skrives så mye.
- Gå tilbake og les den.
Jeg gjorde det og det kan du gjøre også. Bare scroll nedover i bloggen.
Dette var da det blåste som verst i media med Mons eller Martin. Hvem måtte gå. En absurd tanke i dag. Da påpekte jeg at Mons hadde levert det han hadde lovet. Han hadde bygget et av Norges beste lag i flere år på rad og at de før eller siden ville vinne.
Martin hadde ikke overbevist. Han hadde vært skadet og han hadde ikke spilt spesielt bra i vår. Konklusjonen min var at om Brann skulle ta gull måtte kapteinen heve seg opp til det beste han noen gang hadde gjort ,og bare da ville gullet havne i Bergen.
Derfor spørsmålet; " Er Martin stor nok for Bergen"
Alle som har villet se har sett hva som har skjedd i høst. Det har vært to sjefer. En av og en på banen. Martin er en spiller som gjør medspillerne gode. Mons har latt ham få spille ut sitt register. Uten Martin ville underet i 2007 aldri ha skjedd. Antagelig ikke uten Mons heller.

Jeg pretenderer ikke å kjenne Martin Andresen, men jeg er ganske overbevist om at han forlater oss nå. Etter å ha bragt laget til seriegull og til cup-spillet i UEFA-cupen. Martin har gjort jobben sin og vil lete etter nye utfordringer som trigger en slik atypisk fotballspiller.
Om han var stor nok for Bergen?
Den største på 44 år.
Nå forlater han oss.
For stor for Bergen.
Som aldri så hans storhet.
Som aldri trykket ham til sitt bryst.

9 kommentarer

Øyvind

08.okt.2007 kl.22:36

Herregud, hvorfor skal alle ta av pga at Brann vinner en sesong, husk at RBK tråsalt har vunnet serien 20 ganger på 44 år, og mens brann bare 2.

Jonas

08.okt.2007 kl.22:45

Hehe, å si at ikke Brann-fansen anerkjenner Martins rolle i dette, er feil. Klart vi elsker Martin, lagets og Norges kaptein! Han er kanskje den aller viktigste spilleren vi har.
(vi er bare litt snurt for at han stikker)

Johan Sandvik

08.okt.2007 kl.23:17

Martin er grunnen. 3 år trengte han for å gjøre Brann til et gullag. Det hadde ingen andre spillere eller trenere klart. Punktum.

Richard H

09.okt.2007 kl.06:43

Problemet med Martin er nok det at han aldri (åpenlyst) har trykket Brann og Bergen til sitt bryst. Dermed har han heller aldri blitt en publikumshelt på linje med de andre store.
Det tok et godt år før vi kunne forsvare at det hadde blitt brukt så mye penger på ham, og derfra og inn har det konstant gått rykter om klubbskifte. Martin selv har vel bare sånn halvveis forsøkt å imøtegå disse når de har dukket opp. I sommer virket det nesten som om Brann måtte tvinge ham til å bli.
Signerer han en ny kontrakt, så blir nok Martin over natten en kulthelt på linje med Azar og Thorstein.. Hvis ikke? Tja, da blir han vel en av de mange klassespillerne som vant gullet for oss i 2007. Litt som Jollen i '63.

MAXSVAR

09.okt.2007 kl.10:21

..Martin vil styre alt på trening og kamper og ovkjørte Mjelde ..det nytter ikke med to så sterke personligheter på banen.. dette fører også til frustasjon blant spillere...

Ole R

09.okt.2007 kl.13:40

Jeg har lenge ment at Martin Andresen var og er en av tippeligaens smarteste spillere, det gjelder både på og utenfor banen.
Det har forundret meg å sitte litt på sidelinjen he ri Bergen og registrere at han har vunnet aksept og anerkjennelse, men aldri har blitt den "helten" i Bergen som andre spillere før han har blitt, både med dårligere prestasjoner og tilsvarende status som tilreisende på ubestemt tid.
Jeg har lurt på om det har noe med hans litt oppfattet snoibbete bakgrunn å gjøre?
kan det være at Stabæk og Bæreum er en dårlig plattform for status i Bergen?
har det vært til hans disfavør at han ikke spiller på hester, men spiller Bridge istedenfor?
Eller det faktum at han alt har penger på bok, men likevel spiller på full innsats, hver eneste kamp?
Det kan synes som at litt rufsete typer med hang til spillegalskap og nattlige pubrunder lettere trykkes til bergensernes bryst enn seriøse arbeidstakere som yter mer enn lønna si på og utenfor banen.
Jeg har sluttet å skjønne det, ne er ikke i tvil om at Martin Andresen er den enkeltspilleren, blandt mange (og trenere) som har hatt størst betydning for Branns resultater de siste par årene.
Han fortjener en hedersplass på nivå med Ahlsen og Kvisvik, ja faktisk langt mer enn det.....

Tor Andre

09.okt.2007 kl.16:43

Jeg har alltid mislikt Martin Andresen.
Hatet han da han spilte i Stabæk.
Men så kom han til Brann.
Da fikk jeg skikkelige problemer :)
Grunnen til at jeg mislikte Martin var selfølgelig at han er så god.
Han er en stor fotball spiller som har vokst inn i hjertet mitt.
Jeg tror folk ser hva han gjør for Brann,
men at janteloven er ute og går her.
Han har jo ræven full av cash :)
Uansett hva som skjer så vil jeg takke Martin for innsatsen han her lagt igjen i SK Brann.
Ingenting er så godt som å se Martin i en Brann trøye som tar kvelertak på en motspiller og slipper unna med det :)
Takk for gullet!

Christian

09.okt.2007 kl.23:29

Som en nevnte før, så har vi aldri trykket martin til vårt bryst fordi han ALDRI har gjort det med brann eller bergen. Azar, Helstad, Solli(faktisk) og Kvisvik(fra gamledager), har alle vist hvor høyt de setter/satt byen og laget og har følgelig fått heltestatus!
Dette vil ikke si at Martin er en spiller vi missliker, ikke under noen omstendighet. Han vil for alltid være den mannen som gjorde gullet i Bergen mulig. Han er i de flestes øyne den enkeltpersonen vi kan takke, først i andre rekke finner vi Mjelde.
Konklusjonen blir at om Martin Andresen tegner en ny kontrakt med laget som har den lyseste framtiden i Norge i dag, samtidig som han viser litt følelser for laget/byen vil han bli trykket til hjertet. Han vil da gå over i historien som en av de virkelige store brannspillerne gjennom tidene!
Martin, byen og laget trenger deg!

Martin fan

09.okt.2007 kl.23:54

Selvsagt elsker fansen Martin. Ingen får mer applaus når lagoppstillingene leses opp.
Og selvsagt blir han nå. Kun Brann kan trolig tilby han mulighet til å spille i Champions League for første gang og i klubbfotballen er ingen turnering større.

Skriv en ny kommentar

hits