Vår "moder" er syk

Vår moder er syk.
Det er ikke så rart. Det er den tiden. Som vi sier; det er sikkert noe som går.
Hva er symptomene? Det vanlige. Hoste, mageknip og litt feber.
Hoste og mageknip pleier å gå over, men feberen får vi heller følge med. Kanskje hun må ta noe for det.

I disse dager er alle samlet ved hennes sykeleie på Bali.

De er rådville. Hva kan vi gjøre for å hjelpe, spør de?

Oppfinnsomheten er stor i deres egne øyne, de er tross alt ikke babyer lenger. De er - som første generasjon av sin type - klar over hva som er problemet. For det første at det er de som gjør henne syk. Og - at de er ikke hennes rette barn. De er kun parasitter på henne. De er en bakterie som hun, Fru Gaia Tellus, ikke skjønner alvorligheten av ennå, for da hadde hun tatt medisin for lenge siden. Da hadde hun gått til doktoren, slik hun gjorde den forrige gangen hun var syk.

Det er altså ikke hennes barn, men bakteriene som nå har en slags bakteriesamling på Bali. Noen bakterier er vikitgere enn andre og noen tror de er viktigere. De viktigste er de som er i stand til å ødelegge pasienten mest. Så har vi en merkelig gjeng med bakterier som er veldig få, men som tror de vet bedre hvordan problemet skal løses selv om de er en av de viktigste utgyterne av giftstoffet som gjør henne syk. Rar gjeng, som heldigvis ingen andre enn dem selv tar hensyn til, enn så lenge.

Sykdommen er forårsaket av en av de farligste bakteriene noensinne. De er så avanserte at de har skjønt at de tar livet av sin egen forutsetning for liv om de turer fram. De kjenner også giftstoffene de spyr inn i systemet hennes.
Dette er nok hakket verre enn den forrige influensabakterien. Dette er helt tydelig en mutasjon Fru Tellus kunne klart seg uten.

Men - hun er ikke bekymret. En sterk ung kropp har et sterkt immunforsvar, beregnet på å ta seg av denne typen ondsinnede bakterier.

Det første immunforsvaret gjør ved sykdom er å heve temperaturen. Det pleier å ta knekken på dem etter en kort periode. Høy feber er ubehagelig for pasienten, men nødvendig. Det tar litt tid, men er fryktelig effektivt. Problemet er at høy feber  i noen tilfeller kan ta livet av pasienten selv,  hvis årsaken er skikkelig kompleks. En ravende betennelse er ikke å spøke med.

Det neste immunforsvaret gjør -som er det mest effektive - er å gå etter bakteriene og ødelegge dem. Det ble satt i gang en offensiv for noen år siden. Bakteriene som er ressursfulle kalte den HIV og en stund ble det snakket om at den kunne ta knekken på en tredjedel av alle bakteriene, men de fant mottrekket. Hiv dreper baklerier, men ikke i den farten som er nødvendig for at det skal monne. Men nå ligger en annen fare og lurer for bakteriene. De kaller den "fugleinfluensa" . Den har et brukbart potensiale. Så langt har den vist at den tar 80-90 prosent av alle som kommer i nærheten av den. Kommer den skikkelig i gang bør det være potensiale for å ta en-to tredjedeler.

Det er bra, men ikke godt nok. Hvis ikke den får de resterende til å endre seg. Da blir det kun en utsettelse. Til slutt må en antagelig kalle på doktoren som kommer med alle bakteriers store frykt, antibiotikaen. Den kommer utenfra og smeller noe skikkelig før den gjør helt rent . Slik den gjorde forrige gang det ble ubalanse i systemet.

Uheldigvis for Fru Tellus er vakthavende lege, herr Asteroide, ute på legebesøk et annet sted og det kan ta en tid før han kommer, men så lenge det foreløpig bare er en lett influensa er hun ikke bekymret.

La nå immunforsvaret få virke en stund. Det pleier jo å gå over. Den har flere triks den kan rulle ut. Ørkenifisering, tørke med dertil hørende matmangel. Hetebølger. Istid.  Stigende hav.  Stansing av havstrømmer.
Ingen grunn til bekymring.
For pasienten.
Ennå.
Man har tatt knekken på verre ting enn dette før.
Vi må bare ta tiden til hjelp.
Som vi sier.

3 kommentarer

Paul

14.des.2007 kl.10:45

"Det første immunforsvaret gjør ved sykdom er å heve temperaturen."

Tja... nå har ikke temperaturen gått opp siden 1998 så vil ikke si at immunforsvaret virker så bra heller.

Per Danielsen

14.des.2007 kl.22:21

Færevåg du er håpløs. Med varmere vær kan det jo være at Bergen slipper regn i fremtiden.

Fisevold

15.des.2007 kl.04:57

Kuene fiser. Slaktes disse dyrene er det værste gjort...

Skriv en ny kommentar

hits