Hvor gode er Brann?

Allerede 13. februar i 2008 skal Brann spille viktig fotballkamp mot et av Europas storlag. Kampen vil sette tonen for hele 2008 og vi vil få svar på spørsmålet; hvor gode er Brann?
Kampen - som kommer på verst tenkelig tidspunkt, vil vise om Brann har noe av det de må ha i seg om de skal prøve å ta opp arven etter Rosenborg og sette seg et langsiktig mål om å bli et av Europas 30-50 beste lag.
På den hyllen er det neppe plass til mer enn ett norsk lag og det laget bør være dominerende i den hjemlige serien. Slik RBK var det. Over år.
Rosenborgs strålende seiersrekke viste seg å være tuftet på en manns verk i mye større grad enn vi trodde. Til tross for alt finsnakket om godfoten, og samhandlingen gikk bunnen ut av den epoken den dagen han far sjøl vandret ut porten på Lerkendal.
To spørsmål trenger seg på.
Hvor gode er Brann, egentlig, i forhold til RBKs gullgenerasjon?
Er også Branns suksess tuftet på enkeltmennesker?
For å ta det siste først. Hvem skulle det være? Martin Andresen? Ja, han er i hvert fall forsvunnet og laget tok seg til cupspillet i UEFA-cupen uten han og med et tilnærmet B-lag til tider.
Mons Ivar Mjelde? Mannen publikum først hyllet idet gullmedaljene ble levert ut? Mannen som ledende medier i Bergen har forsøkt å fjerne omtrent like ofte som det er fullmåne over Ulriken?
Per Ove Ludvigsen som har vært sentral i å kjøpe de spillerne som vant gullet for Brann?
La nå etterfølgeren få gjort jobben sin en stund før vi hopper til konklusjoner og husk det var Roald Bruun-Hanssen som kvittet seg med Sæternes og hentet Azar og Hassan.
På ett felt tror jeg årets Brann-lag ligner mer på RBKs gullkantede gjeng enn noe annet. Det er at spillerne sammen gjør hverandre bedre enn de egentlig er. Det har med kjemi å gjøre, det har med x-faktoren å gjøre, det er noe det er umulig å kjøpe. Bjørn Dahl, Cato Guntveit, Erlend Hanstveit og Olafur Ørn Bjarnason er ikke verdens beste fotballspillere, ikke Erik Huseklepp eller Kristjan Ørn Sigurdsson heller, men alle har de i år gjort en jobb det står respekt av for kollektivet Brann og da er vi inne på noe. Det er ingen tilfeldighet at lag skrives med ag ikke EG!!
Egoer er greit å ha og de kan vinne fotballkamper alene, men skal du vinne serier må du ha et lag. Et lag som reiser seg etter å blitt slått 6-0 av Lyn, et lag som ikke går opp i limingen om du ligger under med to mål i Sandefjord.
Hvor gode er Brann egentlig?
Det er det umulig å si i dag, men vi vil få et tydelig svar i løpet av 2008 om de klarer å ta det neste skrittet på den veien de har satt seg fore å vandre.
Den gamle TV2 sjef Kåre Valebrokk ble en gang hånlig spurt av en radikal feminist med miljøsympati om hvor mye bensin denne Porschen hans egentlig brukte?
Da svarte han etter en kort tankepause: En Porsche bruker ikke bensin, den tar det den får.
Og slik har det vært med Brann i år.
De har tatt det de har fått og spilt akkurat godt nok til at målene er nådd og vel så det.
Det er ingen dårlig egenskap å ta med seg inn i det året som kan bli enda større enn tidenes sesong - 2007.

Én kommentar

lurer...

24.des.2007 kl.00:43

Everton... et av europas storlag??? Siden når da? Greit at navnet klinger bra, men det er langt unna å være et europeisk storlag. Arven etter Rosenborg tror jeg ligger langt frem i tid. Slik det ser ut nå er vel sjansen større for at arven går via åråsen, innom stavanger før jeg igjen tror den havner på Lerkendal med Demidov, Ciljan og Tettey i spissen.

Skriv en ny kommentar

hits