Martin er årets "bergenser"

Det var ærlig talt ikke så mange kandidater til tittelen "Årets viktigste bergenser". Og i hvert fall ikke mange kandidater som ikke hadde noe med Brann å gjøre.
Til det er det første seriegullet på 44 år for stort i Bergen.
I Bergen er Brann en tilstand som det er umulig å prøve å sette inn i et perspektiv som skal speile verdens realiteter. Brann er tøvete galskap, men samtidig en galskap som Norges libertinere er helt avhengig av.
Og når de endelig lykkes etter decennier med ørkenvandring er det kanskje ikke så rart at alle andre dåder har lett for å blekne.
Også i sfæren rundt Brann var det strengt tatt flere kandidater. Thorstein Helstad som ble Tippeligaens toppscorer har sin del av æren, utvilsomt.
Men den som kom nærmest Martin Andresen var Mons Ivar Mjelde. For å si det slik. Det kunne vært hipp som happ. Og når vi ikke gir tittelen til begge er det for å tvinge oss selv til å komme med en avgjørelse og en begrunnelse.

Begge er de en arbeidsgivers drøm. Seriøse, målbevisste, langsiktige, ryddige, uselviske i forhold til laget.
Begge løste de de personlige motsetningene som måtte ha vært til stede på en måte som kom laget til beste.

Når valget likevel falt på Martin er det flere grunner til det. Han kom hit med et klart mål for øyet. Han vek aldri fra det. Han vågde å stille spørsmål ved alt omkring ham som kunne forkludre mulighetene for å nå målet.
Han har en profesjonell bevissthet rundt alt han foretar seg som gjør meg virkelig redd for at Vålerenga har gjort et scoop som vil drive oss til vanvidd de kommende årene.

Da får vi virkelig se hvem som er giganten. Det kan komme til å bli årets duell i den kommende sesongen.

Når vi mener Martin Andresen er årets bergenser og ikke Mons Ivar Mjelde skyldes det først og fremst dette:
Martin Andresen er fortsatt en glimrende fotballspiller som kanskje har hatt sine to beste sesonger noensinne i Brann de siste to årene. Dette skyldes ikke minst Mons Ivar Mjelde og apparatet rundt ham som har bygd opp Martin til å tåle 40 kamper.

Men - Mons Ivar Mjelde er blitt en vesentlig bedre fotballtrener de tre siste årene og en ikke ubetydelig del av den framgangen mener jeg skyldes at han har hatt Martin Andresen som spiller i de samme årene. I tillegg til alt han gjorde på banen er det det bidraget som i mine øyne gjør ham til 2007s viktigste bergenser. Martin stilte krav til Mjelde, til apparatet rundt ham og til klubben som har gjort både Mons Ivar og klubben bedre rustet til den nye hverdagen som Norges mesterlag.

I 2008 møtes de - som trenere - da er det Martin som er læregutten. Da står Mons Ivar Mjelde på absolutt egne bein. Opp til ny eksamen som kandidat til tittelen, Nordens trener-gigant. Verken mer eller mindre. Og den prøven begynner nå.

Vi gleder oss allerede og takker Martin for tre uforglemmelige år.
9 kommentarer

The bossfiss

31.des.2007 kl.14:12

henrik, henrik hva finner du på? Alt du gjør for å komme i riksaviser. Jeg er ikke sikker på at du velger ham utfra kriterier som har vært lagt til grunn ved tidligere kåringer. Men mer for å være en "uredd" journalist som "tør" å si det man minst vil si; At Martin var en stor fotballspiller og viktig for Brann. Nei, Årets bergenser burde vært en bergenser og da kanskje Cato Guntveit som er erkebergenser og har kjempet for klubben gjennom aldersbestemt til nå seriemester med A-laget. "man er ikke sterkere enn det svakeste ledd" sies det og da hjelper det nesten ikke om det sterkeste leddet er landslagskaptein. Til det er det altfor mange beviser...

Andien

31.des.2007 kl.15:29

Et av nyttårsforsettene mine skal være å ikke lese det du skriver Færevåg. Du er dessverre dårlig til det du driver med. Jeg ser på denne kåringen som den minst betydningsfulle av alle jeg har lest den siste måneden. Denne bloggen din hever rett og slett ikke kvaliteten nettsiden den blir publisert på. Og nei, min mening er ikke bare basert på dagens publikasjon.

Andien

31.des.2007 kl.15:29

Et av nyttårsforsettene mine skal være å ikke lese det du skriver Færevåg. Du er dessverre dårlig til det du driver med. Jeg ser på denne kåringen som den minst betydningsfulle av alle jeg har lest den siste måneden. Denne bloggen din hever rett og slett ikke kvaliteten nettsiden den blir publisert på. Og nei, min mening er ikke bare basert på dagens publikasjon.

Bergen Bunker

31.des.2007 kl.16:13

Ha et riktig godt nyttår, jeg skla lese bloggene og det er det nok flere som også gjør!

Randien

31.des.2007 kl.16:30

Jeg støtter meg til Andien. Færevåg er en dårlig journalist som sliter med at han er en nobody

Unge K

01.jan.2008 kl.16:20

For en skandale! Dette er kun et PR-stunt. Jeg blir så flau at jeg ikke orker lese alt. For her setter Henrik oppmerksomhet gjennom kontroveriselle meninger framfor gor journalistikk!

Bjarte Ball

01.jan.2008 kl.17:39

Den eneste gangen Andresen gledet bergenserne var når han skrev under for Vålerengen. Brann tok gullet på tross av, ikke på grunn av norges mest oppskrytte spiller. I vårsesongen var han mildt sagt elendig, en eneste stor feilpasning. I høst forsvarte han riktig nok plassen på laget, men den beste fotballen ble spilt uten kapteinen på banen. Martin har brukt de tre åra i Bergen til å pleie sin egen helse og har aldri vært noen klubbspiller. Bare en sindig og klok Ostring har balansert denne opplåste representanten for den nye egokulturen innenfor landets største idrett.

StevieG

01.jan.2008 kl.22:38

Andresen Årets bergenser?! Skriiik! Så kontroversielt du! Ja denne kåringen vil nok sende bølger gjennom fotballnorge. Tenk, fotballeksperten Henrik Færevåg kårer Andresen. Hvilken brannfakkel!

Richard

02.jan.2008 kl.08:49

Dette må da være det endelige beviset på at Martin Andresen har kjøpt seg en eller annen form for redaksjonell kontroll i TV2?

Andresen gjorde det han fikk betalt ca 15 millioner kroner for. Å være her i tre sesonger (hvor han spilte i til sammen to), for så å dra tilbake igjen så raskt som overhodet mulig. Han ble aldri noen bergenser; i ettertid er det absolutt ingenting som tyder på at han kom hit av noen annen grunn enn pengene.

Martin Andresen fremstår som en kapitalist av den ekstreme typen, med alt det medfører av plusser og minuser. Så lenge Martin Andresens personlige mål samsvarte noenlunde 100% med Branns, så hadde Brann et aktivum. Noen klubbfølelse som sådan fantes aldri, som det jo aldri har gjort (syv-åtte klubber på ti år?). Dette var pure business.
Brann, Bergen og til og med seriemesterskapet betød i realiteten så lite at han jobbet som innsidemann for VIF gjennom serieinnspurten, og endte opp med å få kontrakten sin terminert. Ryktet om sin seriøsitet og profesjonalitet likeså. Pr i dag er det vel bare gjengen tilknyttet TV2 som fortsatt prøver å holde liv i mytene, av uvisse årsaker.

Nei.. denne "kåringen" her er et hån mot alle dem som faktisk har lagt ned en innsats FOR og MED denne byen, og ikke bare for seg selv. Bare i Brann-organisasjon alene er det over dusinet som stiller foran Martin Andresen.

Skriv en ny kommentar

hits