Lysbakken og Røe i saksen

Utspillet den siste uken fra to av Norges mest lovende politikere, SVs Audun Lysbakken og Høyres Torbjørn Røe Isaksen, der de går til frontalangrep på pressen og de politiske kommentatorene, er til å bli skremt av.
At de kritiserer journalister og kommentartorer er ikke så skremmende. Det gjør pressen selv hele tiden.
Det som er virkelig skremmende er hvor lite to sentrale politikere vet om det samfunnet de på en eller annen måte, har havnet i posisjon til å styre.
Innlegget i Dagbladet er først og fremst et rop om hjelp, slik jeg ser det, fra to tafatte guttunger som ikke skjønner hvorfor ikke mamma skryter av dem hele tiden og kommer løpende med ferske skiver med brunost på hver gang de selv føler de har vært flinke.
Audun Lysbakken med sine tankerøtter i totalitære systemer som kunne styre hva pressen skrev, er kanskje unnskyldt. I hvert fall i større grad enn Røe Isaksen som med dette utspillet kan bli brennmerket i lang tid fremover av folk som er på nett og i virkeligheten.
Det finnes to utmerkede organer som tilnærmet fungerer slik de to kumpanene ønsker. Det er Klassekampen og Morgenbladet.
Resten av presse-Norge, med unntak av en del selvhøytidelige regionsaviser, bruker politikerne og politikken til å skaffe seg lesere, seertall og annonseinntekter.
De bruker politikerne for det de er verdt. Tygger dem og spytter dem ut igjen. Kler dem opp. Kler dem av. Budskapet blir presentert gjennom redaktørenes øyne ikke aktørene.
Og det - Lysbakken og Røe Isaksen -gjør de fordi det er det de lever av. Hvis dere ikke har skjønt det etter å ha vært yrkespolitikere siden dere var 14 år , er det på tide at dere kommer dere i arbeid slik resten av befolkningen har måttet. Og så heller komme tilbake når den nødvendige ballasten er høstet.
I motsetning til politikere så blir redaktørene målt av folket hver eneste dag. Liker ikke folket det de får, kommer de ikke tilbake.
Innlegget i Dagbladet er det mest naive og barnslige som er skrevet på denne siden av en hvilken som helst julaften.
Ved å sette opp ønskelisten med de 7. punktene til nissen avslører de to seg selv på en måte som bare blir pinlig. Den samme følelsen som når ungene fremdeles tror på nissen, er det vi sitter igjen med. Bare at i dette tilfellet er det ikke morsomt. Kun tragisk.

"4. Gjenreis folkeopplysningen. Lag flere tv-programmer og tabloid-oppslag som handler om politiske saker og hva partiene mener om dem."

Hvor uvitende om noen av samfunnets viktigste mekanismer må en være for å kunne skrive noe slikt? Må vi kunne slutte at de to navlebeskuerne er like dårlig orientert når de uttaler seg om andre samfunnsområder. Det ville i det minste forklare en del.

En framfus og handlingskåt ungdomsgarde av politikere har vi alltid hatt. Problemet i våre dager er at de kommer i posisjon før de får øyne. Det skyldes vårt håpløse valg- og utvelgelsessystem som gir all makt til nominasjonskomiteen og ingen makt til befolkningen.
I et sivilisert samfunn som har valg i enkeltmannskretser, ville ingen av dem vært kommet lengre enn til å dele ut flygeblader for de virkelige politikerne.
Likevel lurer en på hvor politikerforakten kommer fra.

30 kommentarer

06.mar.2008 kl.22:31

En mer usaklig kommentar tror jeg aldri jeg har lest. Hvis dette er standarden på våre journalister, så gud hjelpe oss. Snakk om å sette to streker under svaret til Røe/Lysbakken.

Hanne

06.mar.2008 kl.22:55

Jepp. Helt enig. Journalistene vet vel egentlig at de to "ungdommene" har faktisk har rett. Så bruker de hersketeknikker for å få dem til å se fjollete ut. Har aldri hatt sans for disse to, men i dette tilfellet er jeg hjertens enig! Det er tydligvis lettere å skrive om kjoler enn avansert politikk.

Steffen Opheim

06.mar.2008 kl.23:49

Tidenes mest usaklige kommentar. Gratulerer!

Leif

07.mar.2008 kl.08:27

Håpløst HF! Som vi så senest på NRK-dokumentaren som fulgte Erna Solberg - VG valgte å slå opp klesstilen hennes! Ikke et ord om politikk i forbindelse med Høyres landsmøte. Man må være journaist for ikke å se hvor latterlig det er.

Hvis man skal ta pressens egne selvhøytidlige utledninger om hvor viktige de er for demoratiet, burde de jo fortelle oss om
politikken til de ulike partiene - ikke klesstilen ( kjoler!) til politikerne

Politisk interessert

07.mar.2008 kl.08:34

Røe Isaksen og Lysbakken har helt rett. At pressens ypperteprester ikke tåler denne kritikken er vel et sannhetsbevis på deres arroganse og "jeg vet best" holdning. Kommentatorene er et alen av samme stykke. Og alle mener det samme. Skulle det dukke opp et laglig offer er faenskapen i gang. For noen ynkelige duster, hele gjengen..

Typete

07.mar.2008 kl.09:18

Herreminhatt. TV-Bergens mest berømte som politisk kommentator.
Hva blir det neste?
Tony Ågotnes som USA-korrespondent?

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen. Få tilbake barten, Henrik. En klovn blir bare ynkelig uten maske.

E. Jørgensen

07.mar.2008 kl.09:20

Denne kommentaren bekrefter nettopp det Røe Isaksen og Lysbakken skriver.
Jeg tror dette "blogg-oppkastet" forsterker deres budskap, i så måte et glimrende støtteinnlegg til dem.
How low can you go!

Kjetil P

07.mar.2008 kl.10:05

Fantastisk, Henrik! 536 nedsettende ord og ikke et eneste argument. 1-0 til LysBakken/Røe.

nyland

07.mar.2008 kl.10:50

Yepp - dette var som forventet. Med en gang jeg leste artikkelen i Dagbladet viste jeg at norges mest hårsåre arbeidsgruppe ville gå til frontalangrep. Denne kommentaren viser at jeg hadde rett, man er ikke villig til å diskutere saken og går rett til personangrep på SVs Audun Lysbakken og Høyres Torbjørn Røe Isaksen

Fred

07.mar.2008 kl.10:53

"At de kritiserer journalister og kommentartorer er ikke så skremmende. Det gjør pressen selv hele tiden."

Når da? Selvkritikk er nokså fraværende blant norske medier, bortsett fra i helt ekstreme tilfeller, og da er den påtvunget av PFU. Denne debatten viser det til sitt fulle. Ingen medier har valgt å ta kritikken fra Lysbakken/Røe på en seriøs og saklig måte. Henriks kommentar er i så måte et utmerket eksempel på dette.

Odd

07.mar.2008 kl.21:51

Trodde faktisk ikke det gikk an å bli mer grinete i denne saken enn Arne Strand, men du maktet det fint.

Helt utrolig at en yrkesgruppe som lever av å analysere og kommentere politikerne på en kritisk måte går bananas når politikere utsetter dem for det samme. Jeg skulle likt å se hva som skjedde med den politikeren som tillot seg å reagere på samme krakilske måte på kritikk fra kommentatorene som kommentatorene gjør her.

Torbjørn Røe Isaksen

08.mar.2008 kl.01:25

UNNSKYLD! For at JEG IKKE ER FØDT PÅ 50-TALLET, IKKE HUSKER "GAMLE DAGER", og dessuten ER EN UNG BROILER SOM IKKE HAR SKJØNT EN DRITT ...og allikevel forsøker å ta opp temaer jeg synes er viktige. Neste gang skal jeg heller slenge dritt om mine politiske motstandere. Det har jeg aldri fått et vondt ord for i pressen. Bare skryt faktisk. Hvis spissformuleringer rettes mot politiske motstandere kalles det i stedet "politisk talent".

Tormod

08.mar.2008 kl.03:11

Jeg tviler på at du leser disse kommentarene, henrikibergen. Du som er av den gamle skolen.

De aller fleste engasjerte i Norge - de som gir beng i Aylar og "kjolene" - er pisslei av våre medier. Pisslei av overforenklede dommedagsprofetier, journalister som følger hverandre som zombier i medieskapte fillesaker, halvsannheter på grunn av forutinntatthet, fakta tatt ut av løse lufta og så videre. Dere blir avslørt gang på gang i dagens interaktive verden.

Lysbakken og Røe Isaksen er helt på linje med folket her. Alle engasjerte: sosialister, konservative, sosialdemokrater og liberalere.. Alle er enige i at norske medier ikke er noe å ta seriøst lenger.

Våre medier har blitt en vits, og fallende opplags- og seertall forteller heldigvis hva folket mener. Dere er ikke lenger de meningsbærerne dere var, og godt er det!

Journalistforakten er minst like stor som politikerforakten blant det engasjerte Norge.

Sondre Olsen

08.mar.2008 kl.08:56

Jeg synes ikke vi skal kalle Henrik for en latterlig kommentator. Vi vet jo at de sanne karakteristikkene er de som sårer mest.

Håkon

08.mar.2008 kl.17:24

"Og det - Lysbakken og Røe Isaksen -gjør de fordi det er det de lever av. Hvis dere ikke har skjønt det etter å ha vært yrkespolitikere siden dere var 14 år , er det på tide at dere kommer dere i arbeid slik resten av befolkningen har måttet."

Og hva faen har dette med Isaksen og Lysbakkens innlegg? Jeg er så lei gamle mennesker som prøver å degradere yngre mennesker ved å hevde at yngre mennesker ikke har peiling på noen ting, bare fordi de er yngre.

Willy

08.mar.2008 kl.18:28

Meget bra Henrik,..meget bra.

Eirik

09.mar.2008 kl.00:47

Utmerket eksemplifisering av en lang rekke med "hersketeknikker" her. Hvorfor debatere emnet når man kan basere sep på slikt...

Kai Låtun

09.mar.2008 kl.09:35

Røe Isaksen og Lysbakken skal ha honnør for - tverrpolitisk (!) - å reise en viktig debatt. Tidligere hadde f.eks. Aftenposten et slagord: "Solid bakgrunn for egne meninger" . Idag ville det vel lyde omtrent slik: "Solid bakgrunn for journalistenes meninger". Norske dagstidsskrifter er idag underholdningsaktører, opplysningsvirksomhet er kommet helt i bakgrunnen. Samfunnsorienterte lesere bør få opplyst sakens fakta og kunne danne seg sin egen mening, før journalistenes meninger utbasuneres. Hvem kan ta en næring seriøst som under dekke av opplysningsplikt forteller folk om Erna Sobergs klesvaner ?
Pressen er død, leve internett !

Johan

09.mar.2008 kl.12:25

Et så grinete innlegg - fylt opp av forakt og ukledelig arroganse - har jeg sjelden sett før. Jeg er ikke blitt særlig klokere i synet på utspillet til Røe Isaksen og Lysebakken, men din karakter er i hvert fall avslørt.

Kapellan Magellan

09.mar.2008 kl.17:57

Dere som forsvarer Lysbakken har ikke sett lyset! Nei, dere er tilbakestående idioter blottet for adekvat tankegang. Jeg skal fortelle dere hvem Lysbakken er: Han er livsfarlig kommunist som får Pol Pot til å blekne i sammenligning!! En tvers gjennom ekkel gestalt som burde vært sendt til Dronning Mauds land for nedfrysing.

Røe Isaksen; motherfuckeramøbe uten rot i virkeligheten - kommentarer overflødig...

Kimmono

09.mar.2008 kl.18:14

Hvis du ikke ser poenget med dette utspillet, så lever du i din egen medieverden.

Lars

10.mar.2008 kl.00:40

dette er og blir bare pinlig henrik. men for all del, du måte bare holde deg i din egen medieboble.

Jalla

10.mar.2008 kl.12:49

Ojsann.. Henrik er visst sinna! Greit at du er sååå nærtagende og tar det personlig, kanskje tyder det på at det ligger noe i det som har blitt sagt om journalister. Hvis du ønsker å bli tatt seriøst, hva med et seriøst svar på kritikken? Dette er noe av det mest barnslige jeg har lest på "denne siden av hvilken som helst julaften", og det kan virke som du ikke bare har skrevet i affekt, men i ren og skjær narko-rus, ruset på egne meninger og synet om at du som journalist når guddommelige høyder og er universtets gave til folket! Det nytter ikke å hevde at pressen driver selvkritikk, og så ikke være villig til å argumentere for og i mot når dere for kritikk??
Hadde du en veldig dårlig dag når du skrev dette, eller hadde mamma smurt barnas leverpostei på skiva, og ikke brunost???

MW

10.mar.2008 kl.15:10

Altså, hvis Isaksen og Lysbakken er Broilere, så syns jeg det er greit å være broiler. Jeg er så lei av journalister som mener at man skal ha jobbet en mannsalder i industrien før man kan bli en "skikkelig" politiker. Er ikke alltid empirisk erfaring er nødvendig, man trenger jo liksom ikke ha prøvd heroin for å være i mot narkotika!

Knut

10.mar.2008 kl.19:50

Din kollega på TV ble sammenlignet med Mini Jacobsen. Du fortjener vel merkelappen kommentatorenes svar på Eddie the Eagle. Du underbygget hvertfall hvert jævla poeng i Lysbakkens/Røe Isaksen.

Jeg blir faenmeg skremt over endel journalister. Få dem fra pidestallen snarest.

Arne Putin Færevåg

10.mar.2008 kl.20:02

"I motsetning til politikere så blir redaktørene målt av folket hver eneste dag. Liker ikke folket det de får, kommer de ikke tilbake"

Er dette historiens svakeste analyse?

Er det et skammens forsøk på å skjule det sannsynlige faktum at dagens pressekorps bærer et ansvar for at politikerforakt har gjort Frp til landets største parti?

Haakon B

14.mar.2008 kl.17:06

Er Henrik landets mest hårsåre "kommentator"?

Isaksen/Lysbakken kritiserer jo vitterlig at pressen prioriterer dekning av politikernes form på bekostning av budskap. Dette er vel ikke så rart? Er man til eksempel fotballspiller ønsker man å vurderes basert på prestasjonen på fotballbanen snarere enn hva slags forhold man har til damer og festing.

Jeg har litt problemer med å skjønne hvorfor Henrik Færevåg mener samfunnets mekanismer tvinger han til en tabloid pressedekning av politikken med fokus på kjoler og meninger om interiør. Hvordan kan Henrik mene at politikerne ikke straffes av meningsmålinger og valgoppslutning? Slett arbeid, som f.eks Ramin-Osmundsen, Valla, Bjørnøy og Djupedal fører jo til at de må fratre og aldri mer får muligheten i politikken. Middelmådige kommentatorer som Henrik Færevåg og Arne Strand beholder skribentjobben uansett hvor lite gjennomtenkte meninger de ytrer. Forhåpentligvis vil stor nok del av markedet gjøre som meg og aldri mer kjøpe Dagavisen, Ny Tid, Dagbladet eller logge seg inn på Nettavisens Bergensavdeling.

Leve kjolejournalistikken!

Christoffer

16.mar.2008 kl.15:03

Snakk om å gi Røe Isaksen og Lysbakken ekstrapoeng! Et pinlig stykke blogg.

Elise VF

17.mar.2008 kl.20:12

Jeg syns det er litt trist at du, i likhet med mange andre "voksne", ser ned på yngre politikere og får det til å virke som om de er dumme bare fordi de er unge. Jeg som 18-åring får lite lyst til å holde på med politikk når det finnes sånne som deg. Samtidig får jeg enda mer lyst, bare for å bevise at de dumme påstandene dine ikke har rot i virkeligheten

Morten

17.mar.2008 kl.22:56

Mest tragiske debattinnlegget jeg har lest noen gang. Selv om du er gammel og sikkert liker å tro at du har mye erfaring har jeg et tips til deg; slutt i jobben din! Du har åpenbart lite å gjøre i jobb som journalist/kommentator!

Skriv en ny kommentar

hits