Oslo - privilegert og forsøplet

Jeg er i Oslo og jeg har det på mange måter bra.
Jeg reiser med bybane hver dag. Til jobben. Og hjem igjen. Og det funker bra. Fordi det er statsubsidiert til oppunder kjøreledningen. Jeg betaler kun 20 kroner hver vei og for seksti kroner kan jeg kjøre hvor jeg vil i hele Oslo hele dagen. Jeg kan bo på T-banen hvis jeg vil. Det er billigere enn den billigste leiligheten.
 For her har de ikke bare bygget en bane fra sentrum til det om tilsvarer Nesttun. Her er det et nett som gjør at dersom du vurderer å bruke egen bil, må du være komplett idiot.

Banen går hvert 15. minutt overalt kun med stopp mellom 00.30 og 05.00.

Som om ikke det skulle være suksesskriterie nok så går den fort og den går ikke der det går annen trafikk.
Alt er annerledes enn i Bergen og den Bybanen vi skal bygge. Den som vi må betale for selv gjennom bompenger.

Mens jeg - når jeg er i Bergen - betaler 55 kroner hver vei for bussen en halv times tid, betaler staten det meste for meg i Oslo.
Det er den samme leksen. Det er noen som skaper verdier og noen som bruker de samme verdiene. I Oslo ligger de offentlige kontorene oppå hverandre. Oslo har en kultur for å bruke offentlige penger på samme måte som kjøpmannsånden rår i Bergen.

På Norges nasjonalgate - Karl Johan - kryr det av horer som åpenlyst tilbyr sine tjenester og er villig til å utføre sine forskjellige kvaliteter der og da om du måtte ønske det. Du blir kun avbrutt av en av de hundre tiggerne som virrer omkring med 7-11 krusene sine, eller de neddopa vrakene som også liker seg på Karl Johan. Turistene tror ikke det de ser og lover å aldri komme tilbake. De kommunale politikerne er om mulig enda mer handlingslammet og fremstår enda mer tomsete enn de i Bergen.

Oppe i åsen, der jeg har leilighet, er det til forveksling likt Beverly Hills. Folk kjører rundt i SUV'ene sine.  De unge jentene har moteriktig bulemi og i dag traff jeg en mann som luftet fire bikkjer samtidig.
De "boiinge" smellene av tennisballer høres fra morgen til kveld og menn i utrolige strømpebukser og svære joggesko pleier formen(e) sin(e).

Mens jeg venter på at søknaden om å få bære skjult våpen (for det føler jeg at jeg trenger) går igjennom, stakk jeg innom det gamle vannhullet Lorry på leting etter det Oslo som en gang var. Men heller ikke her hadde tiden stått stille. På det en gang så forståelsesfulle stedet fikk jeg ikke kjøpe øl på ett bord fordi jeg ikke ville spise, og senere -  da jeg ble sulten, fikk jeg ikke spise på det bordet jeg drakk på fordi det var bare for dem som drakk.

Tidligere næringsminister og flygerhelt, Odd Eriksen, skyldte på barna da han stakk av fra hovedstaden.
Men jeg vet bedre.

 

4 kommentarer

Sint

13.okt.2006 kl.20:20

Færevåg, hold deg i Bergen! Et sted som kaller kaller buss-selskapet sitt for Bergens Sporveier (!).

Mm

22.okt.2006 kl.16:41

Dette er jo bare sprøyt. Oslo betaler sine transportpakker med bompenger. Bompengene brukes til tog og bane. Dessuten er Oslo den byen i Norge som får minst statsstøtte til kollektivtrafikk i Norge per innbyger. Hold løgnene dine unna nettet takk.

thorstein

24.okt.2006 kl.15:14

Så fint at du kan reise til Bergen igjen da. Så slipper du å være her. Hvorfor gjør du det ikke egentlig? Kanskje du har blitt litt forelsket du også. Kanskje horene på Karl Johan endelig har fått kloa i Bergensskinkene dine. Kanskje du har sovna på T-banen. Kanskje du røyk på en smell og henger i Skippergata etter det sure Brann-tapet her om dagen, kanskje du krangler på diverse utesteder fremdeles. Ynkelig blogg, ynkelige holdninger!

Eivind

28.okt.2006 kl.03:26

Sent ute, men allikevel.
Det er en grunn til at jeg elsket bergenserne da jeg studerte og jobbet der i fem år fra 1975 og ennå elsker dem!
Ingen tvil om at blandingen av nordlending og tysker er noe av det beste naturen har fått frem. At de oslofolkene som skriver inn her, og alle osloensere bør jo strengt tatt regnes som snikinnvandreree fra Sverige, svinekjøttglade som de jo er, ikke forstår din ironi og selvironi, det tar jeg bare som enda en bekreftelse at man IKKE bør bo lenge i Oslo. Forurensningen der reduserer gradvis hjernecellene dine. Så kom deg ut derfra, Henrik, så snart du kan!
Ellers så vil kanskje bloggingen din om et par år bli laber og sniktilpasset Oslokorrekt. Pass deg! ;-)

Skriv en ny kommentar

hits