Avsløringer - journalistenes snop

Du er ikke skikkelig journalist før du har avslørt noe.
Under dekke av å være maktens vaktbikkje brukes det store ressurser i mediene hvert år på å avsløre uverdige forhold.
Denne uken er det olje- og energiminister, Åslaug Haga, som er på grillen, nasjonalt.
Men også her i Bergen forsøker vi etter beste evne å finne vår egen avsløring. BT skriver i dag om en pengebruk som er ute av kontroll ved Kunsthøgskolen. Der har de spist styremiddager til over 1300 kroner pr. kuvert, utbasunerer avisen over hele førstesiden, med bilde av synderne som er rektor og direktøren.

Når det gjelder statsråden er det egentlig småting som kommer fram, men småtingene blir fort til store forhold når det er snakk om folk som lager retningslinjer for hvordan andre skal leve, men som blåser i dem selv. Er det nå så farlig om Åslaug Haga har bygd seg en brygge som ikke var omsøkt? Ja, det er det. Fordi hun aldri kan si at hun ikke visste bedre.  Heller ikke når det gjelder forholdene rundt det nå så berømte stabburet. Hvis ikke hun vet hvordan det skal gjøres, hvem skal da vite det? Og her er hennes dilemma. Vi tror henne ikke når hun sier hun handlet i god tro. Vi tror hun lyger. Vi tror hun på ett eller annet tidspunkt har sagt, vi bare gjør det slik så går det fint, selv om det strengt tatt burde vært gjort på en annen måte. Må politikere være perfekte? Nei, de er også mennesker, men hvis du vet du har brukt svart arbeidskraft til å bygge på huset ditt, bør du ikke stille til valg med det første. HVis du mister tilliten kan du ikke være en valgt tillitsperson.

BT vil ikke være dårligere og hudfletter kunsthøgskolen i Bergen for pengebruken i forbindelse med utenlands styreseminar. Jeg vet ikke hvordan det er på BTs styreseminarer og BT kan påberope seg retten til å bruke sine private penger akkurat slik det måtte passe dem. Men avsløringene i dagens BT virker litt puslete, for å si det slik.

Hadde det vært 13000 kroner kuverten og horehus på offentlige kredittkort, da kunne vi rettferdiggjøre uthengningen av synderne over hele første siden, mens det her strengt tatt handler om en offentlig tjenestemanns evne til å styre etter budsjett, noe han hittil har fått grønt lys for hos sine overordnede, fordi den lille overskridelsen gir en positiv faglig effekt i form av en samstemt ledelsesgruppe.

Det som aldri kommer fram i denne slags saker er kildene for historien. I Åslaug Haga saken er det en vesentlig bit som ikke er fortalt, i hvert fall har ikke jeg fått det med meg; hvem var det som fortalte pressen om bryggen i Stryn og hva var hensikten. Gevinsten kan være høy. Må Åslaug Haga  trekke seg fra det politiske liv kan Senterpartiet implodere og regjeringen falle. Ville ikke det vært noe å ha på CV'en for en ivrig journalist. For ikke å snakke om hva det kunne gjøre for visse politiske grupperinger.

Når det gjelder Kunsthøgskolen i Bergen som ingen bryr seg om til vanlig, er det antagelig mindre viktige , men like fullt sterke krefter som er i sving. Her er det antagelig den gamle gode misunnelsen som trer fram og finner en velvillig tandempartner i BTs vilje og evne til å skyte spurv med kanoner og å trampe på lokale initiativ.

All ære til BT for å sette i gang undersøkelsen, men når "forseelsen" er så bagatellmessig bør det i større grad gjenspeiles i oppslaget. Men må en fylle 48 sider hver dag for å matche 48 sider med annonser, må de fylles. Også i en by der det bare skjer to sider hver dag.

For Åslaug Haga er det liten trøst å få. En statsråds skalp er så høyt skattet når SKUP- og Narvesen-prisene deles ut at hun må enten gå av eller regne med å få hele livet sitt endevendt i løpet av de neste ukene. Og da menes virkelig "hele livet". Lukter man blod så lukter man blod.

Én kommentar

Knurre Knøstøl

13.jun.2008 kl.22:24

Det er bra ho kan speka låra sine på stabburet, og brygga kjem godt med når ho skal legga seg flat.

Skriv en ny kommentar

hits