Branns løft og mulige fall

Branns 1-1 mot Lyn var altså som forventet (se foregående blogg under), men med en snedig tvist; Lyn scoret på sitt første angrep og Brann ble på ett eller annet tidspunkt nødt til å ta initiativet.
Det gjorde de ikke før i det 64. minutt da de tok ut Trond Fredrik Ludvigsen og satte fram Azar Karadas, mens Kristian Ørn Sigurdsson kom inn i midtforsvaret.
Olafur bestemann
Det tok ikke mange minutter før Brann etablerte et trykk på Lyn som måtte resultere i scoring, selv om den kom på et heldig og høyst diskutabelt straffe. Den satte Branns og muligens banens beste spiller, Olafur Ørn Bjarnason, sikkert inn.
De som så godt etter la merke til at Brann også i minuttene etter scoringen -da det så ut som om de hadde Lyn på gaffelen - bare var halvhjertet med framover.
Såret
Brann var en såret gladiator som kom fra kampene i Roma med livet i behold og det er de glad for i kveld. Tar du ut Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk har du et Adecco-lag igjen. Tar du vekk Helstad og Solli fra Brann står du igjen med ett lag som fortsatt kan ta poeng mot et av seriens sterkeste lag borte.

Henriks syn finner du hver dag på www.iBergen.no


Det er forskjellen, og det er det løftet som Mons Ivar Mjelde mener han har sett på treningene. Det er ingen tvil om at Brann leverte en sterk prestasjon. Og noe av det sterkeste i prestasjonen var å ikke stresse den (prestasjonen) når hovedmålet var nådd. For det kunne endt med forferdelse.
Håpløse
Det var flere håpløse tilfeller på mandagens Brann-lag. Erik Huseklepp viste med all mulig tydelighet hvorfor han kun er på banen når Jan Gunnar Solli ikke er tilgjengelig eller når man desperat søker å forbedre resultatet. (Og når det ikke betyr noe, selvsagt)
Huseklepps inntreden fikk avholdsmannen Bjørn Dahl til å se ut som en full og sur osing på vei hjem fra en fuktig bykveld. Folk kom fra alle kanter og det var liten eller ingen hjelp å hente fra Huseklepp. Angrep etter angrep rant inn på den siden, og han endte gang på gang opp i to mot en situasjoner. På andre siden så det ut som om Brann spilte med to backer i Vaagan Moen og Hanstveit.
Defensivt i ulage
Visst bidrar Huseklepp offensivt, men ikke med nok til at det rettferdiggjør at han starter og hele laget kommer defensivt i ulage. Enten må han lære seg hva som kreves av en ving i tippeligaen - slik Petter Vaagan Moen har måttet - eller så blir det med de artige innhoppene. Take it or leave it.
Trond Fredrik Ludvigsen er heller ikke Thorstein Helstad og vil aldri bli det. At han ble brukt foran Karadas på topp fra start, viser hvor defensivt Mjelde tenkte i denne kampen.
Kulturkollisjon
Demba-Nyrén kan fort bli tidenes bomkjøp på Stadion hvis ikke noen får inn i knotten på ham at lag skrives meg ag og ikke "eg" som han synes å være overbevist om.
Det går heldigvis lang tid mellom hver gang vi ser noen som skjønner mindre av det som skjer på banen. Foran øynene våre utspiller det seg en kulturkollisjon som ingen kan vinne. Hadde han vært god nok, kunne Mjelde vurdert å legge om og bygge laget rundt ham og hans fotballtenking. Men det er han ikke. Svaret gir seg selv.
Brann har ikke råd å ha ham gående lenge på Stadion selv om han kostet 10 millioner. Han ødelegger en hver rytme i angrepsspillet og er hovedårsaken til at Branns angrepsspill ikke fungerer som i fjor.
Helstad
Hvis vi så hvordan Brann har løftet seg, så vi også hvordan Branns fall vil komme. Thorstein Helstads kne kommer til å bli den mest omtalte legemsdelen i Bergen de neste månedene. For inni der ligger åren til mer gull. Uten gullåren blir det gråstein tilbake om ikke vinduet skulle gi en overraskelse av dimensjoner, hvilket det aldri gjør.
Brann vinner ikke gull uten Helstad, Brann kommer ikke til gruppespillet i mesterligaen uten en frisk Helstad.
La oss håpe at hvilen gjør underverker. Det som er heldig nå er at han trenger ikke spille flere av kampene Brann står foran.
Utvalgte kamper
Hjemmekamp mot Aalesund vinner Brann med Demba og Robbie Winters på topp og Karadas om og når det skulle bli nødvendig. Neste kamp er cupkamp i Molde. Cupen er så uvesentlig i denne sammenhengen at det er en selvfølge at han står over hvis han trenger det. Borte mot Fredrikstad er det kun snakk om å holde nullen. Der er det mye viktigere at Jan Gunnar Solli er skadefri enn at Helstad er med. Den neste gangen Helstad må spille er 29.juli, om to uker, i den første kvalifiseringskampen til mesterligaen. Og om nødvendig i returkampen en uke etter. Kampen mot Hamkam hjemme i mellomtiden kan han forhåpentligvis være ubenyttet reserve. Og mot Strømsgodset borte og Bodø-Glimt borte er han uaktuell med leddbåndskade på grunn av kunstgresset. Da skal han ha fått hvilt seg tilstrekkelig. Brann.no melder om leddbåndskade og to ukers hvile.
Men derfra og inn må fyrverkeriet være på plass. Da skal også jeg begynne å gå med de der hæslige trusene hans.

Én kommentar

Endre

15.jul.2008 kl.20:01

"Trond Fredrik Ludvigsen er heller ikke Thorstein Helstad og vil aldri bli det. At han ble brukt foran Karadas på topp fra start, viser hvor defensivt Mjelde tenkte i denne kampen."

Tja, det defensive ville vel strengt tatt være å spille på det kjente med ørneredet i midtforsvaret og Azar på topp? TFL i stedet for Krissy må da sies å være det offensive valget av de to!

Skriv en ny kommentar

hits