NRK-lisens? Og tvangsabonnement på Klassekampen?

I et desperat forsøk på å ikke bli slukt av FrP ved neste valg, har de andre borgerlige partiene, helt uavhengig av hverandre, funnet å sette et spørsmålstegn ved klokskapen i å beholde NRK-lisensen.
Det kan være dobbelt smart. Det kan være klokt å ikke la FrP være alene om populistiske tiltak (populistisk i betydningen tiltak som populasjonen ; altså folket - synes er veldig fornuftig) og det kan være akkurat dags for å fjerne lisensen og dermed det reelle grunnlaget for NRKs eksistens slik vi kjenner den i dag.
NRK har hatt en viktig posisjon i norsk samfunnsliv og NRK har gjort en god jobb med å forvalte den posisjonen. Imidlertid er den teknologiske revolusjonen her, og med den forsvinner de viktigste av NRKs forskjellige grunner for å være til.
Staten har til nå hatt kontroll med hvilke kanaler nordmenn kan se og høre. Det har de ikke lenger.
Staten har gjennom å innsette gamle politikere som sjefer, kontrollert innholdet i den kanalen nordmenn fikk se. Den kontrollen mistet de da TV2 ble opprettet. 
Staten har hatt kontroll med hva det skal reklameres for til norske innbyggere. Det er det en god stund siden de har hatt. Både satelittsendinger og internettet bryr seg døyten om hva norske politikere måtte mene. Norske mediebrukere gjør det samme.
Statens medvirkning i kringkastingen forsikret at alle fikk være med, ikke bare de store byene. Det kan de fortsatt delta i gjennom å legge konsesjonsvilkår på alle former for bredbåndsutbredelse.
Vi er altså kommet i en situasjon der det ikke finnes en eneste god grunn for at staten skal drive som medieeier og drifter. Unntaket er at det bør være en beredskapskanal for viktige meldinger til befolkningen. Krigsutbrudd, strålefare, epidemiutbrudd etc. som alle har tilgang til.
NRK er i dag en mediegigant med Norges største nyhetsorganisasjon, men likevel er det VG som graver fram de beste sakene.
NRK er et underholdningskonglomerat, men det er andres produksjoner som fenger og blir sett.
Helt absurd blir det når NRK bruker pengene fra meg og deg til å by på sportssendinger som vi likevel får sett, penger i hundremillionersklassen.
NRK er noe fra en annen tid. Å droppe lisensen er en god begynnelse. Men så lenge politikerne vil tviholde på NRK over statsbudsjettet i stedet, vil det gå litt lenger tid før NRK inntar den plassen institusjonen bør ha i dagens situasjon. Å si at de 3000 pluss ansatte står foran nedskjæringer er dagens understatement.
PBS heter en tilsvarende kanal  i USA. Deres policy er å sende det folk bør se i motsetning til hva folk ønsker å se. Gjennom donasjoner og stipend fra private og velmenende institusjoner drives en liten alternativ TV stasjon og uttallige radiostasjoner som sender alt det andre vil sky som pesten, teater, ballett TV), konserter, diskusjoner, intervjuer, jazz ol.
Slik kan også NRK spille en rolle på et helt annet nivå enn i dag, a la den avisene Klassekampen og Morgenbladet spiller i den trykte verden. Det er der jeg finner mest interessant å lese i norske aviser.
Men det ville blitt ravende absurd om noen satte fram forslag om at vi skulle tvangsabonnere på dem.

Én kommentar

Lene

16.jul.2008 kl.15:39

Å fjerne NRK lisensen er et utvilsomt populistisk forslag, selv om jeg skjønner at mange vil like det. Alt som gjør at pengene kan brukes som folk vil, er kjærkommet. Jeg lurer på om de samme mennskene vil like all reklamen som da kommer i stede. Jeg synes det er fantastisk å se film på Nrk, uten en eneste reklamepause. Samtidig er denne kanalen Norges Riks krinkastning, en statlig kanal, som jeg mener ivaretar mange meninger, og vinklinger. En god kanal, som jeg for mitt vedkommende vil heller betale lisens for, enn å få disse idiotiske storebrand o.l reklamene poppende opp mellom filmer og programmer.

Skriv en ny kommentar

hits