Gullet ska vekk

Så er det klart. Gullet ska vekk. Det kan havne i Stabæk, Fredrikstad, Oslo eller Trondheim. Til og med Tromsø har en fair sjanse, men det har ikke Brann lenger. Den muligheten forsvant med to begredelige hjemmekamper mot to av seriens dårligste lag, Molde og Aalesund.
Det er vanlig å begynne å se etter syndebukker, men som regel ser vi feil plass. Visst kunne Olafur Ørn Bjarnason klarert på første slik at svenske Parr ikke hadde fått muligheten.
Visst burde Karadas unnlatt å drible som sistemann, men det var ikke derfor Brann tapte. Det er to hovedgrunner til at Brann tapte mot Aalesund. Den viktigste grunnen heter Thorstein Helstad og sitter på tribunen og syter over en skade som ikke er mer enn det en hver spiss i samtlige av verdens ligaer spiller med når vi kommer til de siste ti kampene i sesongen.
Eirk Bakke har neppe vært så lite skadet som Helstad er nå, de siste fire årene på fotballbanen. Thorstein Helstad har gitt beskjed om at han vil trene en uke smertefri før han spiller igjen, nå spiller det ikke noen rolle om han kommer tilbake for løpet er kjørt for serien.
Det han også oppnådde ved å ikke bite smerten i seg og gå ut og lage et mål eller to er at han har spredd en usikkerhet i resten av laget som gjør at det blir ren utopi å snakke om Mesterliga og gruppespill. Et lag som blir ydmyket av Aalesund og Molde på eget gress kommer ikke til Mesterligaens gruppespill.
Thorstein Helstads bekymring er resten av karrieren. Hans siste tre sesonger. Han ønsker å ha dem i Brann på eventyrlønn. Det er å håpe at det er en svanesang Brann takker nei til. Spisser på 32 år skal være tannløse og arrete. De går ikke rundt og poserer med undertøysmodeller.
Det er en til som er skyld i Branns tap mot Aalesund. Det er Mons Ivar Mjelde som ser noe ingen andre ser i Hassan El Fakiri. Brann har kun tatt seks poeng på de syv kampene der Hassan har vært med fra start. Til overmål kom han inn på stillingen 3-2 mot Molde (endte 3-4) og spilte 25 minutter. Hassan har vært som en svart katt over veien, et ulykkesvarsel, men får likevel tillit gang på gang.
Det er også Mjeldes feil at en ikke spiller med Azar på topp og Huseklepp inn fra start, men det blir etterpåklokskap. Det er noe annet. Det teller ikke.
Det eneste positive med kampen mot Aalesund var at Demba-Nyrén så ut til endelig å skjønne hva fotballspillet går ut på. Det var klart hans beste omgang i Brann. Hvorfor ble han så byttet ut til fordel for en Robbie Winters som var mer rusten enn Trond Fredrik Ludvigsen forrige helg?
- Vi var ikke gode nok, sa Mons Ivar Mjelde.
Der fikk han i hvert fall rett og det var bra at han sa vi.

2 kommentarer

Anders

21.jul.2008 kl.13:36

Du e og blir en klovn Henrik.
Når hørte du Helstad syte over skaden sin??
Har du ikke vett til å forstå at en skade fort blir verre hvis den blir provosert for tidlig?
Du vil kanskje heller drive rovdrift på spillerne på slik Fyllingen gjorde med Peddien?
Ta deg en pære din sleivkjeft.

Naj

23.jul.2008 kl.09:42

Hovedgrunnen heter Mjelde.

1. Han har ikke greid å komponere en sentral midtbane som fungerer. De fleste Brannsupportere mener vel at Jaiteh og Bakke fungerer best, men Mjelde ser av en eller annen grunn ut til å foretrekke Bakke/Fakiri, en kombinasjon med alt for lite løpsstyrke, noe som har direkte innflytelse på neste punkt.
2. Han har ikke greid å ta tak i problemet som Brann har hatt i flere år nå: Det manglende presset på ballfører. Når det skjer i en enkelt kamp er det spillernes feil, når det fortsetter i to-tre år er det trenerens ansvar.
3.Mangel på offensive spillemønstre dvs alternativer til lange baller til Helstad/Karadaz opp de siste 20.
4.Det er opplagt noe feil med forsvarsorganiseringen til et lag som slipper inn så mye mål som SKB. Dette problemet har jo også vedvart i flere sesonger uten at trenerteamet har greid å bøte på problemet i noen grad. Er nå virkelig Azar Karadas noe stort talent som midtstopper?
5. Taktikk/bytter underveis har vært mildest talt svært mangelfull (jfr Moldekampen, alle kampene når brann kommer under)

Brann burde bruke de 15 mill som de er villig til å betale for Igahlo til å kjøpe fri Henning Berg, eller å hanke inn en svensk kvalitetstrener.

Skriv en ny kommentar

hits