"Alle må gå!"

Ropene som runger rundt i Bergen om Mons Ivar Mjeldes avgang minner meg om Wesensteens legendariske "Vårt Parti" med Levi Fragell eller for den saks skyld om Fremskrittspartiets spede ungdom.
Jeg er litt usikker på hvor tilbakestående du må være for å tro at Branns problemer løser seg ved å sparke Mons Ivar Mjelde.
Det er ingen tvil om at Branns problemer på banen er store, men det er min mening at de har større problemer rundt banen. Et par eksempler, og vi starter med det mest iøyenfallende:
Brann har solgt eller unnlatt å forlenge med de som kunne gjort dette til et fortsatt storlag og kjøpt erstatninger som har vist seg å svekke de resterende spillerne heller enn å styrke dem.
Selvsagt er Mjelde med på dette, men det er ikke han som er ansvarlig for å speide eller skaffe spillere til Brann.
Det er sportslig leder, Roald Bruun-Hanssen sin jobb.
Det er videre Bjørn Dahl sin jobb å ansette sportslig leder og foreløpig ser det ut som om ansettelsen av Roald Bruun-Hanssen var en gigantbrøler i forhold til noe av det som har skjedd på banen, inkludert den tafatte 1. omgangen mot Rosenborg og kjøpet av Demba-Nyrén. Jeg har ikke hørt noen som har krevd Bjørn Dahl sitt hode på et fat eller Roald Bruun-Hanssen sitt for den saks skyld.
Den som kunne sagt noe om Bjørn Dahls innsats er Magne Revheim som er styreformann i Brann. Men har er tydeligvis fornøyd med disse tingenes tilstand:
1. At Brann i sin egen 100 års sesong sjelden har vært mindre omtalt eller populær i egen by
2. At det ble arrangert mesterligakvalik uten at noen andre enn den harde kjerne visste at det foregikk. Hvor mange ansatte må det være på Stadion for å skjønne at Brann ikke selger seg selv.
3. At jubelsesongen 2007 ble en diger sovepute der de forskjellige snoozer videre og skylder på Mons Ivar Mjelde.
4. At et historisk øyeblikk er skuslet vekk uten at noen stiller spørsmål ved det eller finner andre løsninger på det enn å sparke treneren.
Brann lever fortsatt i troen på at målsettingen om å være blant de tre beste lagene i Norge er mulig å innfri selv om spillere som Thorstein Helstad og Martin Andresen er erstattet med Armann Bjørnsson og Trond Fredrik Ludvigsen i lagoppstillingen.
At resten av laget ser ut som om de kollektivt er ute av form er kanskje ikke så rart. De spiller med frykt. Den frykten som kommer av at Brann i år kun har ni spillere i stallen som med litt godvilje kan kalles Tippeligamateriale, mens de i fjor hadde 20. Dette vet spillerne to dager før bortemøtet mot Marseille og du må være mer eller mindre konstant på fylla (noe de visstnok driver mye med i Trøndelag) for å hevde at Brann må dra til Marseille for å angripe. At de må tore å angripe Marseille. I sitt stille sinn vet alle spillerne og trenerne på Stadion at vi onsdag kan stå foran et av norsk fotballs svarteste øyeblikk. Ikke rart de er defensive eller åndsfraværende som de var i går mot Rosenborg.
I den grad det er Mons Ivar Mjeldes feil må han stå ansvarlig for det. I den grad det er andre sin feil, må de stå ansvarlig for det.
Det er flere enn Osterøys store sønn som bør få sin posisjon evaluert i disse dager.
Mange fler. Deres brølere i løpet av året får Azar Karadas' miss ni minutter  før slutt til å blekne.
Det er Magne Revheim som har sittet ved roret denne historiske våren. Det er han som har droppet ballen, det er han som har snublet i egne bein. Det er han som klarest har vist at dette har han ikke greie på.
Mjelde kan alltid si at dersom han hadde fått gode nok spillere ville alt vært annerledes.
Hva skal Magne Revheim si?
Det styreformenn alltid sier: "Vi må ha ny trener." Som om det endret noe som helst.

8 kommentarer

gilvam

25.aug.2008 kl.13:29

Det er nyttig å løfte blikket og ikke bare skyte treneren. Men noen flere moment.
1.Da RBH ble ansatt, ble han genierklært av et samlet fotballnorge og sportspresse. Dette var rette mann for Brann. Hvor er ekspertenes selvransaking nå?
2. Ustabiliteten var også tilstede under Andresen. Helstad forsvinner midt i sesongen, lenge etter at årets Brann-lag har framstått som dårlige. Disse to står ikke til ansvar for dagens manglendeinnstilling.
4. 20 elitespillere - 2 = 18, ikke 8.
5. Ingen Brann-trener har fått så mye spillermateriale å jobbe med som Mjelde.

Jeg er blant dem som har hatt sans for Mjelde som trener. Hans evne til å innse egne begrensninger og komplettere dem med fagpersoner rundt seg uten at det skal bli en trussel, er forbilledlig. Jeg hadde også stor sans for hans måte å jobbe fram unge talent på da han var på fotballgymnaset.

Men i år kan det virke som om Mjelde har glemt sine gode sider. Og det er ikke Revheims jobb å ha spillerne samkjørt og klare i hodet. Det er det spillerne selv, under ledelse av Mjelde som skal ha.

I vinter leste jeg "vi skal ikke lenger ha formtopp i sesongen, men være i form hele vegen". Den ble visst bom.

m

25.aug.2008 kl.13:34

i hvilken liten fantasi verden lever du i? så og si alle har klaget over RBH over en lenger periode. det jeg ikke skjønner meg på er at du forsetter å skrive de her bloggene som er så virkelighets fjerne. du skifter mening fra ene innlegget til det andre. kan ikke du være så snill å slutte å drite deg selv ut, jeg ber deg på mine bare knær: slutt å skriv denne bloggen

Naj

25.aug.2008 kl.13:47

"Det er ingen som krever RBHs hode på et fat" Hallo? HELE Bergen krever jo at han må gå!! Det er selvfølgelig hans skyld at vi nå sitter UTEN EN ENESTE SPISS som har potensiale til å score mer enn fire-fem mål pr. sesong.

Og vi er ganske mange som mener at MIM også har gjort sitt. TO spillere forsvinner (MA og Torstein) og alt bryter sammen. Ok, la oss se litt på Mjeldes innsats:

-for dårlig sesongforberedelse. (Vi skulle jo bli like fysisk sterke som Hamburg, ifølge MIM i fjor høst)
-ingen ser noe til spillemønstre, hverken offensivt eller defensivt,
-press på ballfører har manglet i TO HELE sesonger
-det defensive har vært tidvis katastrofalt
-spillere som ikke presterer beholder klippekortene sine
-en midtbane som overhodet ikke fungerer
-håpløse taktiske valg, dårlige bytter
-manglende intensitet og innsats på treningene som avspeiles i kamp etter kamp

Dette har brakt oss en flott NIENDE plass i sesongen etter gullet. Og dette skal liksom ikke ha noe med treneren å gjøre? Sorry, men Mjelde bør nok finne seg noe annet å gjøre etter denne sesongen.

Morten Th.

25.aug.2008 kl.14:23

Brann har sviktet på alle områder i sin viktigste sesong noensinne, og det skal være MIM sitt ansvar? Fra mitt ståsted er han den som er minst dårlig av samtlige involverte parter. Imidlertid synes jeg at MIM burde ha gitt seg etter forrige sesong, for å gjenskape store øyeblikk er my vanskeligere enn å prestere dem èn gang. For min del synes det tydelig at styer og ledelsen på stadion har sviktet fullstendig. Branns viktigste sesong noensinne er i ferd med å bli en gigantisk fiasko. Løsningen må være å starte arbeidet med neste sesong nå, og foreta nødvendige utskiftinger på en ryddig og ordentlig måte. Jeg har forståelse for at klubben fikk en reaksjon på jubelsesongen i fjor, men klokskap handler likefullt om evnen til å gi seg i tide...

Strategi og Ledelse

25.aug.2008 kl.17:38

Henrik;

Problemet til Brann er at klubben er uten noen klar strategi, plan og fordeling. Klubbens plan, strategi og arbeidsfordeling blir utformet av styret, fordelt av adm.dir, og satt ut i livet av sportsdirektør og trener. Hver med sine forskjellige klart definerte roller. Slik skal enhver profesjonell bedrift bygges opp, driver og styres.

Å sparke MIM er som å sparke en avdelingsdirektør for konsernets underskudd. Det er å skyte på feil tre!

Beviset på at Brann blir drevet fullstendig feil kommer best til uttrykk ved ansettelsen av Jan Tore Guntveit. Istedet for en rekke meget godt kvalifiserte, kreative og fremadstormende personer som var med i søkeprosessen, så valgte vi ett kjent etternavn. Og dette i en meget viktig jobb.
Brann ønsker å bli ansett som en profesjonell klubb, men blir drevet som en vernet bedrift på kompisnivå.

Nå har det seg sli at Brann er ett konsern, som skal ledes som et konsern - og ikke som en Forening for avdankede spillere. DEN TIDEN ER FORBI.

Løsningen er en total endring av hele systemet.

Styret må gå. Revheim må begynne å konsentrere seg om jobben som advokat, og ikke om hobbyen som styreformann.
Hardball, som består av en rekke meget suksessrike og ressurssterke personer må få en plass i styret. Ikke nødvendigvis på grunn av sine kapitalbidrag, men på grunn av sine organisatoriske og bedriftsmessige bidrag.

Roal Bruun-Hansen, jeg var en stor fan av ham, da han virket som en direkte, ærlig og knall hard type. Men, "the proof of the pudding is in the eating", og det viser seg nå tydelig at han mangler det nettverk, den sosiale intelligens og evnen til å tiltrekke seg folk som er nødvendig i en slik rolle. Dette hadde Per-Ove.
Ja, han er kanskje en noe useriøs person til tider, men han får jobben gjort, og folk vil være med ham! Derfor er det på tide at han kommer tilbake.

Aarbrekk, hvorfor er han tilbake? Jo, han var en gammel venn uten jobb, som bodde i nabolaget. Noe forenklet ja, men alle vet at dette er ikke uten ett snev av sannhet. Som assistent trener har han hatt sin sjangse, og forspilt den. Vi kan ikke ha så ustabile personer som assistent. Det er noe vi fikk bevist mot RBK.
Mannen vi skal ha inn som assistent er Petter Belsvik. Det er mannen som kan offensiv fotball, mannen som vet hvordan man lager mål, mannen som har skapt Norges farligste angrep i Stabæk. Den mannen er en ressurs Brann trenger.

MIM. Faglig er han ikke på det laudable nivå som forventes. Som person har han vokst, men uten at det har gitt ham den type pondus som man trenger i dette gamet. Beviset på dette kommer til uttrykk gjennom reaksjonen mot Hanstveit. Slikt lederskap kan man ikke ha når man er den daglige representant for konsernet Brann!
Mannen med en meget god laudabilis i fotball er Steinar Nilsen. Han er fotballklok, og en dyktig motivator. Beviset ligger i Tromsø. Tabellen lyger ikke. Tall lyger ikke. Trekk en parallell mellom poeng og lønninger/verdi på spillere. Steinar Nilsen vil til en større klubb, hvorfor ikke la ham komme til Norges Største Klubb.

Problemet ligger i styret.
Her er det ikke så lett å få de kvalifiserte personene som ville passet best. Begrunnelsen for det er BErgen. Styreformann, eller anne aktiv deltakelse i Brann er en av de største Urias postene man kan ha.

Men, med en riktig oppbygning vil de spillerne vi har være tilstrekkelig materiale til å bygge Norges beste fotballag. Dette må bare styres riktig.

Fokus på dette som problem - mye vil være gjort!

Snart vil nok også ting settes igang for å få dette gjort.
Når? Det vil bare tiden vise.

Kjetta

25.aug.2008 kl.18:37

Kjære Henrik Færevåg
Jeg henger ikke helt med på hoderegningen din. I det noe usammenhengende innlegget ditt skriver du at Brann ifjor hadde 20 spillere som kan kalles tippeliga-materiale, i år med godvilje ni.
Siden ifjor har vi, medregnet spillere som forsvant i løpet av 2007-sesongen, så vidt jeg kan huske mistet fem spillere (Sæternes, Corrales, Sjöhage, Andresen, Helstad). Dette skulle tilsi at hvis alle disse skal betegnes som tippeliga-materiale har vi fortsatt minst 15 av de 20 spillerne vi hadde ifjor. Og at floppen Sjöhage skal være på det nivået er vel ikke selvsagt. Sæternes har vel heller ikke blitt noen kjempehit i Vålerengen.
Så etter min mattematikk har vi 17 av spillerne som i fjor holdt tippeligastandard (noen vil tilogmed hevde at Demba holder det nivået, selv om han neppe er verd 10 millioner og er noen målmaskin).
Problemet er med andre ord ikke hvilke spillere vi har, men hvilken form de har og hvilket system de spiller i.
Og det er kanskje trenerens ansvar?

25.aug.2008 kl.21:36

Ardian Gashi,Helge haugen.Bengt Sæternes , Martin Andresen, Joakim Sjøhage , Torstein Helstad ,corrales, johan Torbjørnson (utlån),Arnaud Monkam, er alle spillere som er borte siden gullsesongen , vist vi tar med martin knutsen ,charlie miller, migen mimelli, kristian ystaas, Ragnvald Soma ,paul Scharner.Raymomd Kvisvik ,cristia kalvenes ,jan tore opphaug,seyi george olofinjana. som ble borte i perioden 2004-2006 så sier det seg selv at det skal mye til å erstatte alle disse . riktig nok er var de av noe varierende kvalitet , men samlet sett mer en gode nokk til å banke alle lag i eliteserien . la Mjelde og Brun Hansen få jobbe i fred så dukker det nok opp nye stjerner og kansje fler både serie og cup gull .

Paddy Hansen

26.aug.2008 kl.10:48

Henrik, Henrik, Henrik. Du er en god tøysefant.

La meg oppsummere din logikk: Vi har et problem. Du identifiserer problemet. Du ser ikke løsningen (selv om du har identifisert problemet). Du skylder på fansen.

3 stykker må gå: MIM, RBH og du. Spill golf, lev livet og vær glad. Grav bloggen din ned i et dypt jorde ute på Holsnøy, og markér for Guds skyld ikke på kartet hvor den ligger.

Skriv en ny kommentar

hits