Brann er UEFAs Valdres

Det finnes de som er optimister og tror at Brann vil klare brasene mot Deportivo La Coruna i kveld. Siden jeg er en av dem (Se innlegget under " Nå gjelder det å tro") er det på sin plass å peke på realitetene i dette.
For UEFA cupen sin del begynner den først som David Moyes (Everton) pekte på i fjor, når de gode lagene står igjen. Normalt er det etter gruppespillet, men en og annen askeladd kan klare seg så langt og blir kanonføde i kvartfinalen slik Brann ble det i fjor mot Everton.
Mons Ivar Mjelde sa på pressekonferansen her i A Coruna (som er byens egentlige navn) at det er sensasjonelt om Brann to år på rad skulle komme til gruppespillet.
Det viser at han har det rette perspektivet.
I vår hjemlige cups innledende runder fikk Brann Valdres som motstander. Det ble en stor dag for vennegjengen derfra. Det kom seks tusen mennesker for å se dem spille, minst tusen fra egen hjembygd, og de hadde drømmen inntakt helt til Brann scoret det første målet. Men sjansen for Valdres var mye større enn den er for Brann i UEFA cupen for her har en to kamper - borte og hjemme - for å forsikre seg om at de gode lagene alltid skal kunne hente seg inn igjen om de går på en blemme.
UEFA-cupen er laget for at de beste lagene skal stå igjen. Dommeravgjørelsene mot dårlige lag er det ingen i UEFA som hever et øyebryn over. For husk: Det ville være en skandale for UEFA om lag som Brann og Honka og andre kommer seg gjennom rundene og ender opp i finalen. Hvor mange vil se en slik kamp?
Til syvende og sist handler det om penger og om hvilken liga du spiller i. Å bygge seg respekt i en slik sammenheng er vanskelig. Rosenborg var i mesterligaen ti år på rad, likevel rynket Bäckenbauer på nesen hver gang han hørte navnet.
Ta Shakhtar Donetsk, ser du dem spille mot Barcelona eller Real Madrid mot Chelsea, hvis du kan velge? Til tross for at Shakhtar Donetsk er kanskje det tredje rikeste laget i Europa i øyeblikket med storspillere i alle ledd og til tross for at de kjøper 16 åringer som går hjemme i Brasil i flere år ennå, for det som tilsvarer Branns samlede årsbudsjett.
For at nordiske lag skal få respekt i denne sammenhengen - som Malmø og IFK klarte det den gang - må det mer penger til og det kan de kun få ved å spille i en tøffere liga enn Tippeligaen. Penger er viktig, men det holder heller ikke å matche mot Aalesund og Sogndal som de kan risikere neste år om de skal stå rustet til å møte lag som Deportivo La Coruna på noenlunde likefot.
En nordisk Liga som betyr noe på vintertid vil være et langt steg i riktig retning, men da må forsøket være helhjertet. Royal League har vist hvordan det ikke skal gjøres.
Matching ukentlig mot Brøndby, FCK og de beste svenskene sammen med gode utgaver av Rosenborg, Vålerenga, Brann og Viking er nok veien å gå.
Men i kveld legger vi disse dystre tankene bak oss. I kveld lever vi drømmen til fulle. I dag lar vi oss ikke knekke verken av omstendighetene eller krisen på børsen. I kveld er vi alle på den der bussen fra Valdres og håper at underet skal skje to år på rad.
Det ville i Brann-sammenheng - akkurat som Mons Ivar Mjelde sa i går - være sensasjonelt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits