Gamblet og tapte - alt

I ti år lærte læreren Nils Arne Eggen og Rosenborg Norge en lekse om hvordan norske lag skulle opptre i Europa for å kunne slåss med de store. En annen lærer, Branns Mons Ivar Mjelde, har tydeligvis vært gjennom et eller annet kunnskapsløft og velger sin egen metode.  Og med den gikk Brann til bunns så det sang til tross for et perfekt utgangspunkt og en kamputvikling en kunne vært villig til å ofre en arm eller fot for.
Brann suste ikke bare ut av Europa med den flaue forestilingen i går, de suste også ut av det som er norsk toppfotball. Nå må de begynne den tunge veien opp igjen sammen med Aalesund og Start, med halvmotiverte spillere på fete lønninger og med et publikum som ikke vet hvorfor de skal ta turen til Stadion resten av sesongen. Fem års arbeid er kastet vekk i en sesong uten en eneste suksess.
Kampen mot Deportivo i Bergen betyr lite nå når de pisser det vekk i A Coruna.
- Vi kan ikke prestere mot slike motstandere uten at alle mann er på jobb, sa en oppgitt Mjelde til iBergen.no i natt.
Saken er at en kan ikke prestere mot slike motstandere med å forsvare seg med ti mann og la den ellevte flyte alene 60 meter foran de andre. Deportivos utvisning fikk ingen betydning fordi Brann allerede hadde utvist Erik Huseklepp og lagt han alene med fire motspillere på topp.
Det fortvilende for Brann er at Deportivo-laget ikke var noe stort europeisk lag. Og ja, kampen skulle vært avgjort i Bergen, det er bare det at Deportiva kunne klart det om de så lå under 5-0 fra Bergen. De hadde bare gjort det de måtte. Så dårlig var Brann. Kristjan Ørn Sigurdsson sa det best. - De hadde ti mann og hadde ballen hele tiden. Det så ut som om det var vi som hadde ti mann.
Og så er det riktig som Mjelde påpeker. Det er ikke lett når Bjørn Dahl, Gylfi Einersson, Jan Gunnar Solli, Eirik Bakke og til dels Rudy Austin glemmer å komme på jobb på årets viktigste arbeidsdag. Men det er som vi har sett, fordi Brann er et lag som ikke kan forsvare seg. 
Hva så om Brann hadde tapt 4-0 men prøvd å score på Deportivo, spilt sitt spill og gått ned med flagget til topps.
Da hadde alle som har tanker for Brann sluppet å sitte med den flaue smaken i munnen som vi nå har.
Brann skal nå gjennom et generasjonsskifte.  I høst kommer unge til å få prøve  seg. Flere synger på siste verset. Brann skal tidligst ut i Europa igjen i 2010.
Nå er tiden inne til å ta en grundig gransking av hvem av lederne som skal være med på denne denne gjenoppbyggingen. Det kan godt hende at svaret er Mjelde/Bruun Hansen. Men det kan også godt hende at en gammel lekse som ikke virker bare har så mange år den kan terpes.
Som Einstein sa det. Definisjonen på idioti er den som gjør samme tingen om og om igjen og forventer et forskjellig resultat hver gang. Ingen på Stadion er idioter, men Mjelde har i hele sin trenergjerning latt frykten for å tape heller enn gleden over å prøve og lykkes legge føringene for kamputviklingen.
I går gamblet en alt på at  kampen vinnes hvis vi; "unngår rettvendte Deportivo-spillere i mellomrommet".
Det er et vanskelig konsept å forholde seg til. Et lettere ville vært, Vi vinner kampen hvis vi " får det ene målet som gjør det umulig for Deportivo å vinne" 
Kanskje spillerne da hadde husket hvorfor de var her i A Coruna.
 

2 kommentarer

Octavian

03.okt.2008 kl.10:26

Starter med superspissen Armann, trener ikke på straffer, lar Solli spille kampen ut selv etter feilpasning nummer 25, jo det taktiske geniet Mjelde fornekter seg ikke denne gangen heller.

Paddy Hansen

03.okt.2008 kl.11:15

Det er utrolig. Hvor mange har ikke pekt på det du sier her i månedsvis, Henrik? Dem du har kalt "medgangssupportere" og det som verre er. Om du opptrer på samme måte som aksjespekulant, er det på tide å selge når du kjøper.

Skriv en ny kommentar

hits