Krise i Brann? Hvilken krise?

Det er krise i Brann, hevdes det av folk som ikke er i nærheten av laget.
Alle som følger laget mer eller mindre tett vet at det ikke er en krise i Brann. Det er mange kriser samtidig som gjør at det som skulle være antatt gode fotballspillere per i dag ikke ville være sikre på å slå et 2. divisjonslag i kamp.

For det første: Det at en taper 3-2 i Molde er ingen krise. Heller ikke måten det skjer på. Alle som så spillerne i A Coruna tre dager tidligere, visste at de beina der ikke var i stand til å stå 90 minutter allerede mandag. Fredag morgen hadde folk som Jan Gunnar Solli problemer med å kreke seg over gulvet. Beina var verkende gele etter 120 minutter med ryggen mot veggen.
Derfor loppet alle med litt peiling Norsk Tipping for penger i går. Det eneste unormale var at Brann fikk to mål og bet så godt i fra seg i første omgang.
La oss ta krisene i tilfeldig rekkefølge: 

Umotiverte spillere: Høyt gasjerte Brann-spillere, blottet for stolthet og ærefølelse, har  ikke mer å spille for i år. Om de ender med 32 eller 36 poeng betyr ingenting for dem. Ved første tegn til motstand knekker de sammen som et korthus. Slik vil det også være resten av sesongen. Brann er, med mindre et fair-play-under av de store skulle inntreffe, ute av Europa til tidligst 2010 og spillere som ser på Brann som en mellomstasjon har nettopp fått drømmen sin knust i A Coruna.

Aarbrekk-effekten: I Brann ble hovedtrener Mons Ivar Mjelde for kort tid siden fratatt ansvaret for forsvarsarbeidet. Det skulle Harald Aabrekk ha styr på. Siden den gang har Brann sett elendige ut og ligget bakpå i en åtte - en - en formasjon som ser meningsløs ut, med unntak av Deportvo-kampen hjemme der de angrep. Aabrekk gjorde det samme i Europa med Vålerenga. Det så like tåpelig ut den gangen.
Kristjan Ørn Sigurdsson lettet på sløret etter kampen i Galicia natt til fredag.
- Vi aner ikke hvordan vi skal spille forsvar. Enkeltspillere vet ikke hva som er deres jobb.

Dårlige spisser: Brann har ikke en spiss som kan lage mål. De har ennå til gode å score etter at Thorstein Helstad forsvant. Storkjøpet Demba-Nyren er ikke med i troppen en gang til tross for at han spiller landskamper. Salget av Helstad er årets tabbe i norsk fotball og misforstått lojalitet.
Lojaliteten skal alltid være til klubben.
Huseklepp er en driblefant med et hode som koker, men ikke noe mer. Vi kan gjerne innbille oss at han er noe mer, men han er det ikke.

Rutinen har sviktet: Brann skaffet seg i fjor et helt aldershjem med spillere for å sikre hjem gullet på rutine. Nå er spillerne ubrukelige. Eirik Bakke, Hassan El Fakiri, Azar Karadas og Gylfi Einarsson skulle løfte laget, men har dradd det ned og må sendes videre og ut av lønningslistene så fort som mulig. Gjør som på aksjemarkedet. Ta tapet med et smil og gå videre.

Roald Bruun-Hanssen: Sportsdirektøren er en hyggelig kar, men har vært en katastrofe fra første dag for Brann. Har kludret det til i overgangssaker der han har vist seg ubehjelpelig og har ikke funnet et eneste prosjekt som har gjort Brann bedre. Det gjorde Per Ove Ludvigsen igjen da han fant Rudy Austin som nå kan komme til å måtte bli Brann-spiler fordi laget spiller så dårlig at Stoke som har opsjon på jamaicaneren ikke vil ha ham. Ludvigsen som har hentet Olufinjana, Scharner, Tijan Jaiteh og Rudy Austin har tydeligvis en evne ingen andre har i Brann. Hent ham inn igjen.

Mons Ivar Mjelde: Branns beste trener gjenom tidene hvis vi ser på resultatene, men kruttet virker ikke lenger. Fem år er mye og du skal kunne fornye deg ganske så mye for at ikke alt skal ha vært prøvd før. Du er som en tryllekunstner som ikke har flere kaniner oppe i hatten. "Vi har sett den før" sier spillerne. I den fornyelsesprosessen Brann må inn i er det ikke plass til Mons Ivar Mjelde. Nå skal han takkes på en skikkelig måte for en fanatastisk jobb og sendes ut på Osterøy med et golden handshake, samtidig som han får anledning til å trekke seg selv.

Holdninger: Den viktigste grunnen til krisen i Brann er spillernes egne holdninger og evner. Vi har nevnt aldershjemmet som lunter rundt og ser på fordi ingen av dem orker mer enn 60 minutters fotball. Eirik Bakke som kaptein har ledet an i denne forråtnelsen. De gangene han har trådd til i en tackling har det vært på feilt tidspunkt og på feil måte som da han pådro seg gult kort i A Coruna etter syv sekunder på banen. Det er ikke rutinert. Det er bare sløvt. Manglende press på ballfører i midtbaneleddet har vært Branns viktigste årsak til fadesesesongen og det er lite en trener kan gjøre med det. Her handler det om spillernes vilje. "Kor e´Helge Haugen hen, kom hem igjen." Jan Gunnar Solli har med unntak av hjemmekampen mot Deportivo (motivert) ikke sendt en presis pasning siden Thorstein Helstad dro til Frankrike. Det er også først og fremst sløvt. Petter Vaagan Moen har råtnet på rot. Det store talentet ser nå forknytt og mistilpass ut.

Løsningen: Å løse en krise eller som i dette tilfellet, mange kriser samtidig, er egentlig enkelt. 1. Du identifiserer problemet. 2. Du bestemmer deg for hva du må gjøre for at det skal bli bedre. 3. Du skisserer forventet fremtdrift (når blir det bra igjen) Dette er ledelsens jobb og dersom de ikke klarer å levere forbedringene må de gå.
Så enkelt og så brutalt er det. Det er mange villige og flinke folk som sikler etter å sitte i stolene deres.
Ettersom både sportsdirektøren og treneren sannsynligvis blir identifisert som en del av problemet blir dette Brann-direktør Bjørn Dahls jobb i første rekke, Styreformann Magne Revheims i neste, og deres posisjoner vil være avhengig av at de lykkes.

7 kommentarer

Octavian

07.okt.2008 kl.10:00

For en gangs skyld enig med nesten alt du skriver. Reagerte dog på en setning. "Manglende press på ballfører i midtbaneleddet har vært Branns viktigste årsak til fadesesesongen og det er lite en trener kan gjøre med det."

Når det skjer i en kamp kan nok ikke treneren lastes, men når det skjer i flere sesonger så ER det trenerens ansvar, enten lærer han spillerne å presse ballfører eller så skaffer han seg spillere som KAN det og benker resten (Bakke!!Fakiri!!). Hva gjør Brann? Selger de som er flinke på dette (Haugen, Gashi). Press henger nøye sammen med løpsstyrke, noe som flere spillere mangler (Bakke!! Fakiri!!)

Jeg tor det første Brann må gjøre er å skaffe seg en KVALIFISERT trener, så må man gjøre en storopprydding i stallen (Bakke!! Fakiri!!) Glem 2009, det er nok først i 2010 vi kan forvente noe av dette laget nå.

Oslo-bergenser

07.okt.2008 kl.10:53

Henrik - denne gang er jeg helt enig med deg. Jeg har med irritasjon lest mange av dine tidligere Brann-kommentarer, men denne gang må jeg si jeg deler dine synspunkter fullt ut.

Sesongen 2008 har vært en katastrofe - så enkelt er det. Og det handler ikke om uflaks og uheldige episoder. Dette handler mer om inkompetanse, uprofesjonalitet, udyktighet og pinlig selvgodhet i alle ledd.

I øyeblikket er vi nærmere nedrykk enn noe annet. Heldigvis er to av lagene bak oss mer begredelige enn det vi selv er.

I går var keeper Udjus den eneste som kunne reise fra Molde med noe som likner ære. De som satt på benken kunne i går ikke lastes, men alle de andre som på en eller annen måte var i aksjon, inkludert sporstlig ledelse i Brann, burde skjemmes noe fryktelig.

Etter å endelig ha vunnet det trofeet de fleste av oss har hatt vage drømmer om siden vi ble født, og som foredre har fortalt oss om - var det endelig vår tur til å nyte. Brann var Norges beste lag! Sesongen 2009 skulle bekrefte dette. Kanskje vant vi ikke serien, men vi skulle i alle fall være med å kjempe helt fram. I øyeblikket er vi nesten 20 poeng bak Stabæk og ydmyket på det pinligste ut av både cup og UEFA-cup.

Vi elsker fortsatt sportsklubben Brann. Men hva med spillerne? Unge menn som hvert år tjener en formue sammenliknet med folk flest? jeg forlanger ikke at de skal elske Brann, men det bør i alle fall forlanges at de skal elske å spille for Brann når de er her. Slik de har spilt i år er det dessverre ingenting som tyder på at de bryr seg om så mye annet enn de latterlige høye lønningene sine.

Og hva med proffdrømmene og enda mer penger? Det blir patetisk når de samme spillerne ikke engang skjønner at slike drømmer ikke går i oppfyllelse når de ikke gidder å prøve å gjøre den jobben de er hentet for å gjøre.

Og ja - det handler også om motivasjon og øving. Mjelde har i år vist at han har gått ut på dato. Mons er uten tvil en fin fyr som jeg unner alt godt, men han tilfører ikke laget noe som helst positivt lenger. Det er ikke bare hans skyld, og han burde for lenge siden blitt skånet for den ydmykelsen han utsettes for nå. Kanskje handler det om penger og en ønsket sluttpakke. Mulig det, men trekk deg nå, så har du i alle fall bergenseres respekt. Sitter du og lider deg gjennom resten av årets pliktløp, mens du håper at denne sluttpakken sakte men sikkert tvinger seg fram, er det kanskje det som vil feste ved ditt ettermæle. Ikke det at du faktisk er den treneren som har klart det nesten ingen andre har gjort...

Og til Branns sportslige ledelse - dere har også en jobb å gjøre. Noen av dere har heller ikke gjort jobben i år. Se på det spillermaterialet klubben rår over. Hvem er der fordi Brann er en lukrativ arbeidsgiver? Og hvem er der fordi de synes at Brann er den mest fantastiske klubben i Norge å spille for, og derfor er villig til å blø for drakt, by og supportere?

Og hvilke konsekvenser bør det få for de spillere som tilhører den første kategorien? Det er spørsmål jeg gjerne skulle sett noen i Brann svare på.

tommy

07.okt.2008 kl.12:11

SPOT ON! Kunne ikke sagt det bedre selv Octavian

gunnar b

07.okt.2008 kl.13:55

At Demba ikke var i troppen var kanskje ikke så rart. Han er på landslagsoppdrag i Gambia. FØLG MED!

Arne Møllers tran

07.okt.2008 kl.14:07

Ja, der skiftet du mening igjen Henrik. Nå må du bestemme deg: er Mjelde rett mann for Brann, eller bør han skiftes ut? Du skifter i hvert fall mening annen hver uke. Ta et standpunkt, mann.

Sindre Nordhagen

07.okt.2008 kl.15:57

Ja, hvorfor ble Haugen egentlig solgt? På grunn av lite spilletid, men hvorfor spilte han så lite? Han og Andresen var et kongepar. 1. Andresen var en god leder og ballfordeler på det tidspunktet. 2. Haugen rydda opp i alt på midten. Jaiteh og Austin, de eneste sentrale midtbanespillerne i Brann er ikke løpsmaskiner som Haugen er, derfor må Haugen hentes tilbake

Har Ingen Stri Len

07.okt.2008 kl.17:40

Brann har jo virkelig ryddet opp i år, Steffensen ble jo sparket ut...Å den som ingen ville ha.. Åbrekk, kommet inn. Han har jammen tilført laget gode kvaliteter... som å passe på at forsvaret få rikelig med hvile under kampene!!!!
Nei ut med Monsen, Brunen å Brekk, få tilbake Piddien å en Kvalitets trener.... Kansje en Nilsen fra Nord. Sportssjef, jo Kansje Ferevåg, Strand eller Langeland????

Skriv en ny kommentar

hits