Ikke forbudt å tro på spåkoner

Noen later til å tro at den profilerte Ap-politikeren Saera Khan måtte gi seg med politikken fordi hun antagelig trodde på og så definitivt søkte, spåkoners råd.
Det er ikke ulovlig verken for politikere eller andre. Opp gjennom tidene har politikere holdt på med det utroligste på fritiden. De drikker seg fulle, de surfer porno, de er spillegale og noen gjør helt sikkert enda verre ting, men nøkkelordet her er fritiden.

Politikere skal spegle folket, heter det, men det er ikke sant. En politiker er en tillitsperson vi i prinsippet velger for å handle på våre vegne nettopp fordi han eller hun er bedre skikket til det enn oss selv. I gamle dager valgte vi folk som gjerne hadde levd en stund og som hadde vist at de fortjente denne tilliten.
I disse dager velger vi ikke i det hele tatt. Vi overlater den jobben til en liten gjeng tilfeldige mennesker som kaller seg nominasjonskomiteer og den slags, og de har helt andre kriterier enn vi hadde tidligere. Nå er det viktig at det er noen unge og uerfarne, det er viktig at det er nok kvinner og det er viktig at noen er av innvandrerbakgrunn.
Saera Khan er alt dette, hun har vært politiker hele sitt liv og ingen vet egentlig noe om hvordan hun er som menneske, som samfunnsborger fordi hun ikke har vært testet før nå. Ikke blant andre enn partifellene i Oslo Ap.

Saere Khan flunket ikke den testen fordi hun trodde på spåkoner. Ronald Reagan gjorde ikke en dritt uten å konsultere konen Nancys astrolog og han har fått et ettermæle som kanskje en av USAs tre store presidenter i forrige århundre.

Saere Khan røk så til de grader på testen fordi hun ikke skjønner forskjellen på sannhet og løgn, rett eller galt og vi skal være sjeleglad for at det kom frem på denne for oss harmløse måten. Hun kunne med stor sannsynlighet bekledd en ministerpost i vår neste regjering.

Hun har først og fremst vært ond mot seg selv, derfor fortjener hun vår medlidenhet nå, men jeg klarer ikke å dy meg for å å sparke mot nominasjonsprosessen som har plukket henne ut lenge før hun var moden for det ansvaret hun ble til del. 

Min spåkone og jeg er enige om en ting; politikere bør plukkes på bakgrunn av det de har prestert, ikke på bakgrunn av noe de er. 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits