Askøy-kjerringen må vekk

I morgen kan askøyværingen for første gang kjøre til fastlandet uten at det koster ham annet enn bensinen. Med andre ord, fra i morgen av er askøyværingen omtrent som helt normale folk

Fra sin tilværelse i isolasjon har han bygd et trygt samfunn i skyggen av storbyen. Men et samfunn som lever helt på storbyens premisser.

 

Fra i morgen av kommer dette til å bli enda mer tydelig. Askøy er 11 minutter fra sentrum så lenge det ikke korker seg på veiene. Askøyværingene er de eneste som allerede har en bybane. Den kommer de ikke til å bruke før det korker seg på veiene, noe det kommer å gjøre fra mandag av.

 

Bybanen deres er en liten hurtigbåt som på minutter fører deg inn i sentrum. Ikke en skinne lagt, ikke et hus revet ned, ikke en kranglevoren SV’er eller venstremann i synsranden. Bare sunn fornuft hele veien. Og når vi får skiftet ut motorene med noe som brenner biodiesel, slike motorer som Kurt Oddekalv skal ha på sin stolte skute, er vi med på å redde verden og.

 

Askøyværingene er redd for hva som skal skje når broen blir gratis. I stedet for mulighetene er det lett å se farene for et folk som har levd i isolasjon så lenge.

 

Det vi vet skjer er at eiendomsprisen går opp, noe den allerede har gjort, men den vil gå enda høyere. Vi vet også at folk – bergensere – vil flytte til Askøy i hopetall. Om ti år vil folketallet nesten ha doblet seg til rundt 35 000 sier prognosene.

 

Den naturlige følgen av det er at Askøy blir innlemmet i Bergen. Askøy kommer til å bli bergensk og strilene blir bergensere. Dette har ordføreren Kari Manger og maktapparatet hennes i Arbeiderpartiet skjønt. Derfor er hun eneste ordfører i regionen som ikke vil ha tverrsamband i nord med Holsnøy og Øygarden. Hun – som representerer den kommunen som har mest å vinne på at kyststamveien fra Stavanger til Ålesund går over Askøy stritter i mot. Trass i at kommunen blir knyttet opp mot verdiskapningsstedene Mongstad og Sture/Ågotnes uten å ta turen om Bergen.

 

Dette gjør hun fordi hun vet at det vil fremskynde prosessen med å integrere Askøy i Bergen og dermed gjøre henne og hennes apparat arbeids- og maktesløs. Hvilke andre motiver kan hun ha?

 

Alternativet er Askøy som en bakstreversk blindvei med en vei inn og samme veien ut. De vil sitte til evig tid og forsvare sitt revir på en holme. Dette er bildet som tegner seg i stedet for en spennende , dynamisk kommune som tar del i verdiskapningen i regionen.

 

Dette er det eneste viktige valget askøyværinger gjør de neste femti år. Skal de melde seg fullt inn i verden, eller stå utenfor.

Og når de andre ordførerne samles om denne tanken står hennes stol og skriker – tom.

 

Derfor må hun kastes brutalt ut av posisjon til høsten.

En ordfører må agere for askøyværingenes beste, ikke for sitt eget og partifellers maktbegjær.

3 kommentarer

Vidar Kalsund

17.nov.2006 kl.15:11

Jeg leser bloggen din med stor ironisk latter.

Jeg er selv boende på Askøy, innflyttet sådann, men allikevel. Jeg tror nok striler er mer normale en de fleste byfolk og regne. Det hender også i vår isolerte verden ute på øyen at vi en og annen gang beveger oss over den store broen og kanskje til og med ender på Ikea og Mcdonalds.

Desverre kan vi ikke sperre broen for innkommende bergensere som vil over og ta del i alt det flotte Askøy kan tilby. Det skulle gjerne vært slik at "byfolk" betalt litt av det Askøy-strilen nå har betalt av egen lomme.

Jeg som askøy-beboer liker å vite at dersom "byfolket" skulle være for plagsomme, så er det bare å kutte navlestrengen(rive broen) og dermed er vi tilbake i den gode og trygge isolerte verden.

Askøy blir nok ikke bergensk med det første, både om forbindelsen i nord blir noe av eller ikke. Den er iallefall linket til strileland.

Vel, nå skal jeg snart ta "Snarveien" hjem og hente bilen min med piggdekk (for vi har god luft på Askøy) på Kleppestø kaien og kjøre hjem, i trygge omgivelser med koselige medtrafikanter.

Ha en fin helg.

Victor V

17.nov.2006 kl.18:04

Det er ihvertfall ikke vanskelig å se at innleggene dine farges av ditt eget politiske ståsted. Jeg er på alle måter for at journalister skal komme med meningsbærende utsagn i kommentarer, men poenget er jo at journalistene skal være partiuavhengige og således komme til sitt standpunkt basert på fornuft. Istedet driver du den reneste kampanjejournalistikk der det ikke akkurat er tilfeldig at det her er Arbeiderpartiet du angriper. Jeg sier ikke at dine konklusjoner her ikke er riktige (selv om jeg tviler på at lokalpolitikere i Norge er så gjennomført kyniske), men at du aldri hadde kritisert synspunkt av liknende kaliber om det hadde kommet fra høyresiden. Du kan jo trøste deg med at Gerhard Helskog er hakket verre.

Joakim A Eriksen

21.nov.2006 kl.11:53

Kanskje det nettopp er derfor folk vil bo på Askøy. Fordi vi ikke vil være en "gjennomkjøringskommune", men en landlig, behagelig kommune, som i tillegg har kort vei til storbyens fornøyelser.
Det Askøy "kan tjene" som du sier (økonomisk regner jeg med) på tverrsamband, taper vi på intimitet, egenart og selvstendighet.

Og til slutt vil jeg kommentere det du sier med båten over fjorden. Når var venstre, og særlig SV de partiene som jobbet mot kollektivtrafikk?
Og hadde du tenkt deg båt fra Flesland og Nesstun til Bergen du?

Skriv en ny kommentar

hits