Tomme tønner ramler fulle omkring

Når Per Sandberg står og snøvler på Stortingets talerstol mens klokken tikker mot midnatt, og åtte andre folkevalgte innrømmer å ha deltatt på det samme forspielet, så er det ikke det som er det tragiske.
Det er til og med slik vi kan forvente det. For det er slik vi har valgt å organisere vår politiske utvelgelse, gjennom den minst demokratiske metoden som finnes. Vi har gitt all makt til nominasjonskomiteene.
Nominasjonskomiteene - der disse få utvalgte får anledning til å legge premissene for hvem vi - almuen, idiotene, kveget; det blir brukt forskjellige navn på oss,  -skal få lov å stemme på.
Og de vi stemmer på er tomme tønner som synes det er helt kurant å rave fulle omkring og representere oss. Hvor er gangsynet? Hvor er vissheten om hva som er rett eller åpenbart galt.

Jo mer forakt politikerne viser for folket, jo mer forakt blir returnert til politikerne. I dag er det nesten synonymt med å være kjeltring å fortelle at du sitter på "tinget". 
Som alle med litt fornuft  vet, er det en grunn til at siviliserte samfunn velger sine representanter gjennom enkeltmannskretser. Et visst antall velgere bak hver representant enten det er til kommune-, bystyre eller Storting. I enkeltmannskretser. Slik gjør de det i England, slik gjør de det i USA. Og med god grunn. Det minsker maktsyke gruppers mulighet til å hindre at velgernes vilje skal skje. Vårt system hermetiserer makten hos noen få og deres venner som plukker hverandre i en evig runddans. I teorien kan alle delta, men virkeligheten er at færre og færre deltar og makten blir større og større til dem som er en del av den nedarvede kulturen.

Til stortinget ville det stå omtrent 30 000 mennesker bak hver representant i gjennomsnitt om vi skulle innført  valg i enkeltmannskretser. Langt færre i Finnmark, langt flere i Oslo.

Hvis du fra din bydel eller kommune skal velge en representant så kan du være sikker på at det ville blitt en som har prestert noe, en som har en historie som kan ettergås. Du vil ikke velge en som er troendes til å rave dritings rundt i vandrehallen mellom voteringer og akevitter. Du ville heller ikke valgt en mann denne gangen fordi du valgte en dame sist. Ingen vikarierende eller andre motiver. Den beste representanten fra din valgkrets ferdig med den. Han må gjerne være foreslått fra et parti, men han kan like gjerne være uavhengig.

Men så lenge du kun får stemme på de utvalgte nominasjonskomiteen lot deg få stemme på, er du sjanseløs. Vi får rett og slett de representantene vi fortjener, dvs. det er akkurat det vi ikke får.

Nå må noen ta denne viktige debatten før politikerforakten vokser til høyder vi ennå ikke har vært i nærheten av.

Til høstens kommunevalg i Bergen har nominasjonskomiteene i to av de viktige partiene lansert henholdsvis en 23-åring og en på 19 som ordførerkandidater. Det er å holde velgerne for narr - verken mer eller mindre. Men kanskje de er edru.
Det er da noe.

   

2 kommentarer

Erik

19.des.2006 kl.20:10

Jeg er 100% enig med deg, Henrik. Enkeltmannskretser er en langt mer demokratisk ordning enn dagens nominasjonskomiteer.

Olaf

27.des.2006 kl.17:19

Helt riktig, bortsett fra at Per Sandberg "snøvler". Det blir for billig.

Skriv en ny kommentar

hits