- Jeg lyver ikke

Det har falt nettredaktør i BA (Bergensavisen) , Elin Madsen, usedvanlig tungt for brystet at jeg torsdag på  www.propaganda-as.no gikk ut og påpekte det faktum at nettstedene våre, iBergen.no og iOslo.no, vokser og at annonsørene ser ut til å like dem. (Les her: http://www.propaganda-as.no/emneomrader/media/annons%F8rene+trekkes+til+lokal-nett/art362337.html)
I artikkelen hevdet jeg at vi er i ferd med å passere BA hva antall unike brukere angår og innta en foreløpig nummer to-posisjon i Bergen.
Det resulterte i en superrask tilsvarsartikkel på det samme nettstedet "propaganda" med tittel "Henrik Færevåg lyver om tall". Les her: http://www.propaganda-as.no/emneomrader/media/-+henrik+f%E6rev%E5g+lyver+om+tall/art362516.html
Bergens Tidende fant det også riktig å sitere Madsens utbrudd til og med i tittel: "Henrik Færevåg lyver om tall."
Jeg gjør mye rart, men jeg lyver ikke.
Elin Madsen viser til gjennomsnittstall, angivelig siden iBergen.no ble til, og påstår at vi har 93.000 i gjennomsnitt og BA har 137.500. Det er helt sikkert rett. Siden det viser tilstanden fra dag en, er jeg virkelig imponert over hva vi har fått til. Det fine med den bransjen vi driver i er at ingen kan lure tallene. De er offentlige på TNS Gallup hver uke. Og annonsørene får rapporter hver dag om de ønsker det og kan gjøre sine valg deretter.

Da jeg snakket med journalisten i propaganda (NA24) hadde vi disse siste tallene å forholde oss til:

gallupjaninge


Her ser vi at i uke 49 var iBergen.no større enn BA og Stavanger Aftenblad. Det synes vi er stort. Vi har bare vært på banen i litt over ett år. Vi snakker om svære avishus med snart hundre års historie.

Mellom intervju og publisering kom tallene for uke 50:

gallup uke 50

De viser at BA denne gang var større enn oss. Går vi tilbake til 48 er BA en god del større enn oss og det er denne trenden jeg påpeker at vi har spist oss innpå BA og gått forbi. Det betyr ikke at ikke BA, enkelte uker, fortsatt vil være større enn oss. Men en trend er en trend. Den må snu for at det langsiktige resultatet ikke skal være gitt.
Jeg skjønner at dette er viktig for BA og alle som kjenner BA innenfra vet at ingen uttaler seg på vegne av BA uten at mannen bak, sjefredaktør Olav Terje Bergo, har gått god for uttalelsen. Trass i gode tall i forhold til alle andre A-presse-aviser, så er han er den store taperen på internett uansett hva han gjør. Takket være to fremragende ansatte klarte BA for ti år siden å ta nettmarkedet i Bergen. De var helt suverene, mens BT sov i timen. For første gang siden krigen var BA større enn BT i noe. Men takket være en sjef som ikke så hva som ville komme så ble denne satsingen nedprioritert i stedet for prioritert, noe som gjorde at BT fikk lett vei tilbake til toppen idet de skrudde på blussene sine.

Derfor er det dobbelt ergerlig for BA at en tredje aktør er i ferd med å true deres posisjon, for det kan være døden for avisen som allerede i dag driver kun med statens hjelp. Uten pressestøtten hadde kroken vært på døren for lenge siden. BT har momsfritak på produktet sitt. Bare vi driver uten støtte. Og likevel plystrer vi. Vi jobber hardt, men vi plystrer.

Elin Madsen påpeker at de har langt flere sidevisninger enn oss og det er riktig. Det er det ingen som bryr seg med lenger. Hegnar online ville vært et stor nettsted i Norge dersom sidevisninger var viktig. Det er en grunn til at TNS Gallup rangerer etter antall unike brukere. Annonsene er priset etter RPT - rate per thousand - unike brukere. At du har mange sidevisninger betyr at det er de samme leserne som ser annonsene dine mange ganger. På nettet er det ikke noen fordel. Idealraten er fire visninger per leser.

I dag eller i morgen, onsdag eller torsdag, kommer tallene for uke 51. Da kan alle som vil, gå inn på gallup.no og se selv. Dette er tall verken vi , BA eller for den saks skyld BT, kan gjøre noe med. Tallene er objektive. Det har vært en stor nyhetsuke i Bergen med drap og nye problemer for Sandviken Sykehus, men samtidig vil nettrafikken ventelig gå ned før og like etter jul.

Vi venter i spenning på hvem som lyver. 
.
Krigen er nettopp startet. Og vi er i ferd med å lade kanonene.

 

5 kommentarer

Kim

23.des.2006 kl.13:57

Sant at dere har vokst Henrik, men det skal sies at ibergen.no har endel saker på forsiden til tv2 nettavisen ganske så ofte. Så da er det vel ofte den siden de besøker, og vil lese den aktuelle saken. Det som er litt skuffende med ibergen.no er at en stor del av sakene deres blir hentet fra bt.no. De kommer som regel først på bt, gjerne i papiravisen, så kan man lese et referat på ibergen utpå ettermiddagen.

Fast bruker

23.des.2006 kl.17:45

Sitat: "Her ser vi at i uke 49 var iBergen.no større enn BA og Stavanger Aftenblad. Det synes vi er stort. Vi har bare vært på banen i litt over ett år. Vi snakker om svære avishus med snart hundre års historie."

Hadde jeg startet et nettsted linket opp mot VG hadde jeg knust ibergen.no i løpet av én uke. Etter over et år i Nettavisen sin favn skulle dette egentlig bare mangle. Ingen stor prestasjon...

Johnny

27.des.2006 kl.17:46

Du er litt av en type, Færevåg. Du sier at du opprinnelig hevdet at dere er i ferd med å passere BA. Men i artikkelen siteres du på at dere er "en klar nr. to etter BT." Det var dette BA reagerte på, og det skjønner jeg veldig godt. Du innrømmer jo selv at de hadde flere brukere enn dere både i uke 48 og i uke 50 (og sikkert i mange av ukene før det).

Ronald Vardeneset

30.des.2006 kl.01:39

Du lyver kanskje ikke Henrik, men du snakker i alle fall ikke helt sant. Du skriver at
"I artikkelen hevdet jeg at vi er i ferd med å passere BA hva antall unike brukere angår og innta en foreløpig nummer to-posisjon i Bergen."

I intervjuet med Propaganda sier du jo: "Og i Bergen har vi satt rekord i uke etter uke i hele høst og er en klar nr. to etter BT, sier Færevåg."

Hvorfor prøver du å fremstille som om du har sagt at vi "er i ferd med å bli størst" når du i virkeligheten har sagt at vi er "en klar nummer to"...

Kan du for en gang skyld svare nå Henrik!!

Einar Simonsen

31.des.2006 kl.13:07

Jeg har vært innom Færevågs nettsted noen ganger, men kan ikke si at jeg er imponert. Selvskrytet kjenner tydeligvis ingen grenser der i gården. Hva er det jeg ser nå jeg går igjennom de såkalte nyhetene dere presenterer. Jo, jeg har allerede lest om dem i BA og BT. Ibergen.no stjeler nyheter fra konkurrentene og presenterer dem som sine egne. Selv om jeg selv ikke er pressemann må dette være sjofelt, ukollegialt og uetisk. Til lykke med økte lesertall og stofftyveri i året som kommer.

Skriv en ny kommentar

hits