Må ha røykt sokkene sine

I en beundringsverdig kreativ unnaluringsmanøver har nattklubben Mood i Bergen gått til innkjøp av en rekke vannpiper som de tilbyr kundene sine å prøve i egne rom. Her røykes det på arabisk vis - i følge utestedet - epler og jordbær. Om det er blader, om det er tørket frukt eller frø, aner jeg ingenting om. Det eneste jeg vet er at folk sitter inne og røyker på nattklubb i Norge i 2006.

Så kommer det morsomme. Dette er lovlig, hevder innehaverne. Så lenge vi ikke røyker tobakk eller andre ting det er spesifikt forbudt å røyke i dette landet, er det fritt fram. Du kan røyke skatteseddelen din, sokkene dine og naboen sin knollbegonia. Det betyr ikke noe hvor mye røyk det er i rommet så lenge ikke røykvarslerne går av. Det er helt lovlig.

Umulig, mener vi. Med en av verdens mest restriktive røykelover, som kan ha vippet en hel regjering.  "Røykere stemmer rød-grønt". Så burde det være en selvfølge at det ikke skulle være mulig å bemanne et helt vannpipe-korps med røykere og blåse på i beste festetid. Det er jo en direkte hån mot alle de virkelige røykerne og ikke minst alle de som har mistet jobben sin som en følge av røykeloven.
Men - joda. Verken Arbeidstilsynet, helsevernetaten eller noen andre instanser ser noe umiddelbart galt i det.

Skal vi nå ansette inspektører som går rundt og sjekker hva man har i vannpipene. Det er okey å røyke bare vi røyker de rette tingene?  Er det eple og jordbær er det greit. Er det tobakk og canabis er det på hodet ut.

En kan jo saktens spørre hva nattklubben ønsker å oppnå, annet enn å provosere myndighetene. Men det er beside the point. De har satt fokus på et ømt punkt, de har latterliggjort myndighetenes store prestisjeprosjekt.

Og de har gitt oss alle en mulighet til å smugrøyke på nattklubb i full offentlighet. Uansett hva vi liker å putte i snadden.

2 kommentarer

Thule

25.jul.2006 kl.17:36

Du er jo helt på jordet mann. Mener du virkelig det du skriver.. eller skriver du bare du du tror folk vil høre? Selvfølgelig er det ok å røyke på uteplassen, bare vi røyker de rette tingene. Tobakk er helseskadelig, det er ikke det som røykes på denne uteplassen ifølge norsk lov, så man kan ikkje skjemme andre.

Er det et problem at folk røyker på en nattklubb i 2006?. Man har jo røkt siden mennesket først kom til jorda. Det er helt normalt. Du er iallefall flink å la folk få legge kommentarer igjen her.. (not) Men så er det jo HENriks Syn denne siden handler om, så folk har vel ikke så mye de skulle ha sagt.

Ole

26.jul.2006 kl.13:17

her er du helt ute på jordet i retorikken.
det er TOBAKKEN som er forbudt, ikke prosessen å "røyke" dvs innhalere "luft" i en eller annen form.

Vannpiper, og også såkalte OKSYGEN barer, har blomstret opp i popularitet de siste årene. Trenden har begynt i de store metropolene, via Oslo og kommer nå omsider til Bergen (som vanlig årevis etter at dette har tatt av andre steder) Og hvorfor? Nettopp fordi folk i denne byen er så forbasket bakstreversk og opphengt i gamle tradisjoner og vanetenkning at enhver form for nyvinning ses på med skepsis og vantro.

Jeg synes det er flott at noen få aktører tør gjøre noe NYTT her i byen, spesielt innenfor utelivsbransjen der det i mange år har vært for mange aktører med helt likt tilbud.

Og jeg reagerte med hånlig latter da jeg så hvor mye ressurser lokale media samt lokale byråkrater i ulike råd og utvalg har brukt den siste tiden på å utrede lovligheten av dette, ja faktisk bare det å utrede hva det faktisk ER.....!!

Personlig vil jeg nok ikke komme til å oppsøke hverken Mood eller vannpipene deres sånn uten videre, men jeg lovpriser initiativet!

Skriv en ny kommentar

hits