T-banen trenger hjelp

Etter noen uker i Bergen er jeg på T-banen igjen.
Og når jeg oppdager at forholdene er verre heller enn bedre når jeg kommer tilbake, oppstår det i mitt vestlandske sinn, en trang til å hjelpe. (Les de andre innleggene legre nede i bloggen)
Tirsdag morgen ble jeg stoppet på Majorstua stasjon. Dette var en ny vri. Kontrollørene kom inn i vognen. Jeg viste billett og sjefskontrolløren hilste nesten, så forfjamset ble han av at jeg faktisk hadde billett. Vi er på en slags nikk. I dag derimot, var det tilbake til det samme. Ingen billettautomat virket på Gråkammen.
- Neimen, den tok verken 20 kroneren eller 50-lappen, forklarer jeg den samme kontrolløren. I dag hilser vi pent.
- Få se 50-lappen! Hercule Poirots fjerne slektning har ikke gitt opp håpet om å ta meg i løgn. Det er ikke noe galt i det. Han gjør bare sin jobb og han gjør den godt.
Men han vil ikke inn i flere ørkesløse diskusjoner med meg og sier bare, - Gå bort og betal. Hvilket jeg gjør. Det gjør jeg også når han ikke er der. Det er ikke, slik mange tror, at jeg liker å snike på trikken. Gud forby. For at Oslo Kommune skal ha råd til flere kongestatuer de kan kaste i en italiensk hage, eller ordfører Ditlev-Simonsen skal ha  penger til å arrangere middager for sine venner, så betaler jeg alltid for meg, gjerne på den stasjonen jeg skal til, dersom automaten på stasjonen jeg kom fra ikke virket.
Men det er så forbasket irriterende å stå der skolerett bare fordi Oslo Sporveier ikke klarer å organisere billettsalget sitt. Og for n'te gang. Nei, jeg kan ikke kjøpe fleksikort fordi jeg er ikke fast bruker, jeg reiser bare noen få ganger enkelte uker og det hjelper meg fordømt lite med fleksikort på banen hvis det ligger i Bergen, når jeg står på Gråkammen og sparker livskitten ut av en automat som ikke fungerer.
Den skal fungere. Punktum. Det er det systemet er basert på.
Men - hjelp. Her kommer hjelpen. Jeg har - på en slags høyst uoffisiell vegne av Oslo Sporveier - i dag tatt en prat med Harald Bakken som jobber i noe som heter Consorte Group. Firmaet hans ordner fiffige betalingsmetoder over mobil.  For nesten ingenting kan han få på plass en ordning med mobilbetaling som gjør at når jeg kommer til min stasjon og automaten ikke virker, så kan jeg ringe et 820-nummer og få betalt 25 kroner. Ja, det er fem kroner dyrere enn vanlig billett, men det står jeg i, men da får sporveien 20 kroner og jeg slipper å krangle med min venn billettøren som kun trenger å sjekke mitt mobilnummer på en PDA - håndholdt enhet  - som er online og få vite om jeg har betalt eller ikke.
Det finnes også en annen metode . EasyPark gjør det med biler som skal parkere. Du registrerer deg på nettet og kan deretter betale når du trenger det når du skal parkere. Det samme kunne du ha gjort med trikk, buss, og T-bane. Over hele landet. Et nummer for hver takstsone.
Ideen skal T-banen og all annen kollektivtrafikk få gratis hos meg for alt bryet jeg har voldt. Jeg skal ikke ha provisjon om avtalen går i boks, en gang.
Om kort tid vil "alle" betale med mobiltelefon og Sporveien kan i stedet for å investere millioner i nye automater som vandalene knuser annen hver dag, bruke pengene på nye komfortable vogner som flere vil sitte i.

17 kommentarer

Rolfen

29.nov.2006 kl.18:09

Har Oslo Sporveier betalt fakturaen du sendte dem?
Apr. Det blir Jon og Dagfinn 20 desember :-)

What?

29.nov.2006 kl.22:28

Du sier: "Nei, jeg kan ikke kjøpe fleksikort fordi jeg er ikke fast bruker, jeg reiser bare noen få ganger enkelte uker"

Fra sporveien.no:
"Reiser du SJELDEN kollektivt, men ønsker et kort du har lett tilgjengelig, er Flexikort noe for deg."

Hvor vanskelig er det? Fleksikort er jo _nettopp_ for slike brukere som deg. At du absolutt skal være så innmari "prinsippfast" bidrar kun til å senke nivået på dine innlegg og får deg til å framstå som primitiv og barnslig.

Geir i Oslo

30.nov.2006 kl.10:07

Kan du være så vennlig å slutte og mase, Færevåg. Jeg (og en del andre) bruker kollektivsystemet i Oslo hver dag, og vi har det kjempefint. Du får bosette deg i Singapore hvis alt skal være perfekt til enhver tid. Så sier vi takk til deg!

yngvar

30.nov.2006 kl.10:47

Hvis du kjøper en billet hos Narvesen eller 7-11 på forhånd. Så har du den i lommeboka di hvis automaten ikke virker. En enkelbillett til 20 kr. Hvis du vill krangle med Oslo Sporveier og kverulere hver gang automaten ikke virker, og skrive teite innlegg på nettavisen. Så må du bare gjøre det, men det kan da ikke være hyggelig verken for den eller OS.

Hans Kr.

30.nov.2006 kl.12:44

Jeg synes det er helt herlig at du IKKE lar denne saken ligge. Så lenge Sporveiens kontrollører oppfører seg på den måten de gjør i forbindelse med kontrollene.
Selv er jeg ikke plaget av dette, men ser klart en fordelen at noen setter lys på saken.

Det kan ikke være pasasjerens oppgave, å løse Osle Sporveiers tekniske problemer. Får man ikke betalt når man går på trikken, MÅ man ha anledning til å betale ved kontroll, eller vnår man går av trikken.

Enda bedre blir det jo nå når du faktisk gir Oslo Sporveier et gratis tips om et forslag til løsning.
Hvis de ikke gjør noe med det forslaget viser jo det at kntrollene gjøres av helt andre årsaker enn det de hevder.
Hovedhensikten med kontrollne må jo være å få net antall snikere/passasjerer uten billett, Ikke få tatt flest mulig.

Stå på Henrik.
Leser disse sakene om deg og Oslo Sporveier med stor glede.

luup

30.nov.2006 kl.13:04

En annen situasjon som jeg ofte opplever er at jeg ikke har kontanter eller mynter i det hele tatt når jeg skal ta t-banen. Ingen av de gamle automatene har mulighet for kortbetaling, og ofte er det ingen kiosker i nærheten. Kanskje blir dette et mindre dilemma "når" de nye billetautomatene kommer, men jeg tviler egentlig på at disse automatene noen ganger kommer til å bli brukt.

Det er som du sier flere mobilbetalingssystemer på markedet allerede her i Norge. Blant annet LUUP...

harald

30.nov.2006 kl.13:37

En god idé. Jeg har bare brukt EasyPark til parkering de siste 3 årene. Mye mer praktisk enn disse småpengene. Oslo Sporveier kunne fått opp en løsning basert på denne infrastrukturen på et par måneder hvis de hadde vært interessert.

Jens

30.nov.2006 kl.16:14

Kjøp deg noen enkelt billetter på 7-11 som du har med deg som back-up.

Kiosken

30.nov.2006 kl.16:37

Eller så kan du planlegge det hele ved å stikke innom en kiosk og kjøpe en enkeltbilett der... På vei hjem kan du kjøpe to... Da har du til returen også :-))

Eihe

30.nov.2006 kl.18:06

Du later til å ha blitt biter på dine eldre dager , Henrik.

X-Oslo

30.nov.2006 kl.19:03

Kjenner meg igjen her jeg, min historie er ikke så tåredryppende, men det er eneste gangen jeg har blitt tatt for ufrivillig sniking.

Og jada, du skal ikke ta banen hvis du ikke har betalt og bla bla! Her hadde jeg arbeidet en halvtime overtid for å få ferdig ting og tang, slik en seg hør og bør når man vil beholde jobben og gjøre en god jobb, og å tjene penger.

Vel, her løp jeg som en gal da jeg skulle i bryllupsfest til et vennepar og var egentlig sent ute. Sto foran automaten og skulle til å slenge på penger, men der ser jeg banen komme og løper ned på perrongen - skitt la gå, betaler på Jernbanetorget, det rekker jeg før jeg kaster meg på toget hjem. På Grønland stasjon er det kontroll, jeg haster ut og forklarer situasjonen og tilbyr meg å betale der og da.

Gestapotendensene kommer frem med en gang! Nei du, den tror vi ikke noe på! Jeg tilbyr meg å ringe til de som skal ha festen, overlate telefonen til de uten at jeg prater med de på forhånd slik at de får sjekket om min historie er sann eller ei. Neida, slikt gjør vi bare ikke sier en smilende Gestapo-hann og henviser meg til en anne kontrollør for utstedelse av bot og ingen bedring.

Nok en gang forklarer jeg min situasjon og sier det haster, jasså? Haster det? Ett øyeblikk, 5 min går og smilende kan hun fortelle at jovisst, her skriver vi bot og gir ingen bedring. Men hva faen sier jeg, jeg har det travelt, skjønner du ikke at jeg er viktig for festen? Joda, enda mer smilende over å vite at ødeleggende virkning faktisk er ren skjær glede for disse kontrollørene. Alle vitale data blir notert, høflig takkre hun for samarbeidet hvorpå jeg hilste tilbake: Takk for at du ødela en fest di fitte! Viser fingeren og snur meg for å gå!

Hvor urettferdig tenker jeg og brummer, så et fast tak i armen min! Det var henne, gestapopøbledama som holdt meg igjen og spurte: Unnskyld? Takk i lige måte, slipp jeg har det travelt, hvorpå jeg rev meg løs og løp i luntetrav til trappen for å finne første ledige drosje. Der var det stopp! Videre kom jeg ikke idet en forklaring skulle avgis ang ordet fitte.

Det endte med drit og dra til alle kontrollørene, sleit meg løs og fant en drosje, kom akkurat en hårsbredd i tide, men bismaken sitter i enda, 4 år etter. Boten har jeg aldri betalt, får da være måte på. Men så reiser jeg ikke i Oslo lengre, og takk for det!

Forsår at de må ha kontroller, men kjære non da, vær for guds skyld litt fleksible når man har legitim unnskyldning! Og for orden skyld: Jeg kunne ikke sluttet en halvtime før...

Christina

01.des.2006 kl.09:24

Det hjelper deg fordømt lite hvis du har glemt igjen mobilen i Bergen...

Han Solo

01.des.2006 kl.10:02

Sikkert gode forslag det der Henrik, men det hjelper lite at du sniker på trikken i mellomtiden.

Din patetiske unnskyldning om at du ikke kan kjøpe flexikort hjelper lite når du VET at du kan kjøpe enkeltbiletter ! Kjøp et par-tre stykker av gangen så kan du bruke av de når automaten ikke virker.
Eller så kan du GÅ de få hundre skrittene ned til neste stasjon. Alt dette har du blitt fortalt flere ganger i denne bloggen, men du "later" som om du ikke har fått det med deg.

Du har nå (mis)brukt din posisjon som profilert mediaperson for å slippe å oppføre deg slik vi vanlige dødelige gjør ( og bør gjøre ) i slike siuasjoner.
Gratulerer ! Regner med at du er stolt av deg selv.

04.des.2006 kl.01:06

du er helt ute henriken

Stein Nilsen

04.des.2006 kl.16:20

Selv om jeg bor i Oslo tar jeg nok T-banen mindre enn deg. Jeg bruker allikevel flexikort. Din begrunnelse for ikke å bruke flexi skjønner jeg ikke. Ellers er jeg helt enig i alle kommentarer

brooking

04.des.2006 kl.17:07

gleder meg til å se deg på "bybanen" i Bergen med overgang til en eller annen matebuss.
Godt å få lese innlegget ditt

Stein Nilsen

04.des.2006 kl.18:00

www.idg.se/2.1085/1.86859

Eskilstuna har allerede fått Sms-billet

Skriv en ny kommentar

hits